Orzechowa sałatka

Sałatka Orzechowa 2

Sałatka orzechowa na blogu jest już od dawna, ale że akurat dzisiaj podałam ją do obiadu to postanowiłam odświeżyć dla Was ten przepis i uzupełnić o nowe zdjęcia. Sałatka zalicza się do tych wobec, których nie można przejść obojętnie. Lubią ją zjadacze zieleniny, ale także mięsożercy za nią przepadają. Składa się z niewielu składników, to z całą pewnością jest również jej zaletą. Można podać ja w formie sałatki warstwowej lub wymieszać całość. Bez wątpienia jest to typowa sałatka koktajlowa, idealna na przyjęcia i święta. Bardzo łatwa i błyskawiczna w przygotowaniu, kuszącą widokiem grubej warty włoskich orzechów.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 300 – 400 g żółtego sera jaki kto lubi
  • 1 duży por
  • 1 puszka kukurydzy
  • 300 g włoskich orzechów
  • 3 kopiaste łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka Orzechowa 3

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę, por umyć ponacinać wzdłuż na paski i również poszatkować na drobną kostkę, ser także kroić w kostkę, ewentualnie zetrzeć na tarce. Połączyć wszystko z odsączoną puszką kukurydzy i wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku, ale nie za dużo, wyrównać w salaterce i na wierzch wysypać grubą warstwę orzechów i więcej tym lepiej.

Jeżeli dysponujecie szklanym naczyniem to można przygotować tą sałatkę warstwowo. Bez mieszania każdą warstwę składników oddzielić cienką warstwą majonezu. Wg mnie wygląda bardzo atrakcyjnie. Pycha – spróbujcie sami.

Sałata warstwowa

Na dole są jajka, solę je i oprószam pieprzem. Smaruje cienko majonezem na to połowa pokrojonego pora. Znów trochę soli i pieprzu. Puszka odsączonej kukurydzy. Bez przypraw za to odrobina majonezu. Reszta pora. Znów przyprawy + majonez. Całość wieńczy starty ser, a na nim ułożone w kształcie serca włoskie orzechy. Krawędzie salaterki oprószone odrobiną koperku.

Smacznego 🙂

sałatka orzechowa 4

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *