Papryczki nadziewane filetami z piersi kurczaka

To danie,
które nie wymaga wielkiego nakładu czasu, ani pracy za to jest nie tylko pyszne
ale  sycące i pełnowartościowe.

Składniki w zależności ile chcemy przygotować papryk. Ja
przygotowałam 10 na 5 osób bo stanowiły danie główne. Jeśli mają być na lunch czy kolacje lub mniej osób proporcje można zwiększyć i zmniejszyć wg własnego
uznania.

  • 10 papryk
  • Około 750 g filetów z piersi kurczaka
  • Garść świeżej bazylii
  • Główka czosnku
  • 10 plasterków boczku – można z niego zrezygnować
  • 50 g tartego sera
  • Wykałaczki
  • Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, chili





Przygotowanie:

Każdą paprykę nacinamy wokół ogonka zataczając koło. Wyciągamy gniazdo nasienne pozostałości pozbywamy się w trakcie mycia. Układamy na papierowym ręczniku do osuszenia i przygotowujemy mięso. Filety kroimy na większe paski. Najlepiej każdą połówkę piersi kroić w poprzek na 1, 5 – 2 cm paski. 
Obsypujemy przyprawami i posiekanym czosnkiem.

Nadziewamy nimi papryki, aż do wyczerpania mięsa. Następnie kolejno do każdej papryki wkładamy po dwa listki bazylii, ona uschnie ale zostawi pyszny posmak i aromat. Otwór każdej papryki zasypujemy łyżeczką sera. Papryki owijamy w ubranko z boczku i spinamy je wykałaczką. Ja akurat miałam boczek wędzony więc skusiłam się na taką dekorację. 
By potrawa była naprawdę soczysta umieszczamy papryki w żaroodpornym naczyniu z przykrywką lub okrywamy szczelnie folią do pieczenia robiąc 3 dziurki na górze do odejścia nadmiaru pary. Pieczemy około godziny w 200 C koniecznie pod przykryciem! Po 40 minutach ściągamy folie z góry i pozwalamy dopiec się całości i zrumienić jeszcze przez jakieś 5-10 minut ale nie spiec. 
Papryki wyśmienicie smakują na zimno z czosnkowym pieczywem, albo tostami lub na gorąco podane z ziemniaczanym puree lub frytkami.

Smacznego!

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *