Pasta twarogowa z ziołami i warzywami, wspaniała do pieczywa.
Nawet najprostsza pasta sprawi, że kromka chleba stanie się bardzo apetycznym kąskiem i wzbogaci twoje śniadanie. Szczególnie gdy pastę można przygotować tak szybko i smacznie jak w tym przepisie. Przekonajcie się sami!
Składniki dla 4 osób:
- ½ ogórka sałatkowego
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 papryka
- 100 g szynki
- 500 g miękkiego twarogu
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczka pieprzu
- ½ łyżeczka słodkiej papryki
- 4 łyżki posiekanych ziół (koper, natka pietruszki,
lubczyk, melisa)
Przygotowanie:
Ogórek oraz cebulę opłukać i obrać. Pomidory opłukać, paprykę przekroić na pół, usunąć nasiona i tez opłukać. Warzywa i szynkę pokroić w kostkę.
Twaróg wymieszać z mlekiem, dodać przyprawy, doprawiając do smaku. Następnie dodać pokrojone w kostkę wszystkie składniki i dobrze wymieszać.
W zależności od sezonu dodatki można zmieniać. Gdy nie będzie ogórka kiszonego, można użyć konserwowego, zamiast papryki można dać
więcej pomidorów lub spróbować z tartym czosnkiem.
więcej pomidorów lub spróbować z tartym czosnkiem.
Uwagi: Przygotowana pasta to propozycja śniadaniowa, ale można wykorzystać ją również podając z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.
Smacznego 🙂