Pasta twarogowa z ziołami

Pasta twarogowa z ziołami i warzywami, wspaniała do pieczywa.

Nawet najprostsza pasta sprawi, że kromka chleba stanie się bardzo apetycznym kąskiem i wzbogaci twoje śniadanie. Szczególnie gdy pastę można przygotować tak szybko i smacznie jak w tym przepisie. Przekonajcie się sami!

pastatwarogowazziołami
 
Składniki dla 4 osób:
  • ½ ogórka sałatkowego
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 100 g szynki
  • 500 g miękkiego twarogu
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczka pieprzu
  • ½ łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżki posiekanych ziół (koper, natka pietruszki,
    lubczyk, melisa)

 

Przygotowanie:
Ogórek oraz cebulę opłukać i obrać. Pomidory opłukać, paprykę przekroić na pół, usunąć nasiona i tez opłukać. Warzywa i szynkę pokroić w kostkę.
Twaróg wymieszać z mlekiem, dodać przyprawy, doprawiając do smaku. Następnie dodać pokrojone w kostkę wszystkie składniki i dobrze wymieszać.
W zależności od sezonu dodatki można zmieniać. Gdy nie będzie ogórka kiszonego, można użyć konserwowego, zamiast papryki można dać
więcej pomidorów lub spróbować  z tartym czosnkiem.

Uwagi: Przygotowana pasta to propozycja śniadaniowa, ale można wykorzystać ją również podając z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

Smacznego 🙂
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *