Pieczone żeberka są tak soczyste, że rozpływają się w ustach, a mięso samo odchodzi od kości. Potrawa całkowicie bez dodatku tłuszczu, bardzo smaczna i aromatyczna przygotowywana od razu z ziemniakami, dzięki czemu oszczędzamy sporo czasu i niepotrzebnych naczyń. Czas przygotowania 10 minut i pieczenia 1 1/2 godziny.
Składniki:
- 1kg żeberek
- 5-6 ziemniaków
- 3/4 szklanki pepsi
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego lub magi
- 4 ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- szczypta chili
Przygotowanie:
Umyte, porcjowane żeberka wraz z umytymi ziemniakami pokrojonymi na połówki układamy na blaszce lub innym naczyniu żaroodpornym. Ze wszystkich pozostałych składników przygotowujemy marynatę – drobno posiekane ząbki czosnku i pozostałe składniki mieszamy ze sobą w pepsi do połączenia składników.
Kawałki mięsa dokładnie smarujemy z obu stron marynatą, jak coś zostanie wylewamy pozostałość na mięso. Przykrywamy blachę folią, zawijamy trochę foli pod spód blachy by tworzyła dość szczelne zamknięcie. Jednakże od góry nacinamy nożyczkami 4 dziurki do odparowania nadmiaru pary. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy półtorej godziny w 200°C i gotowe.
Jeżeli pieczemy w naczyniu z pokrywą po godzinie i 15 minutach należy zdjąć pokrywę i piec pozostałe 10 – 15 minut w 180°C. Podawać zaraz po upieczeniu z surówkami.
Smacznego 😉
Polecam również żeberka po chińsku oraz pieczone żeberka z dodatkiem musztardy.
One Comment