Drób bardzo często króluje na naszych stołach, jest bardzo łatwy w obróbce i daje ogromne możliwości by wykazać się pomysłowością w kuchni. Wspaniale komponuje się z owocami, grzybami, kaszą, ryżem i jeszcze wieloma innymi dodatkami. Tym razem przedstawiam przepis, a dokładnie dwa na kurczaka nadziewanego kaszą. Pierwszy będzie bardziej wytrawnie. Kasza przesmażana z cebulką i pieczarkami. A w kolejnej odsłonie, bardziej słodko i aromatycznie, czyli kasza z jabłkami i cynamonem. Obie potrawy są bardzo smaczne idealne na niedzielny obiad lub kiedy spodziewamy się gości. Kuczak prezentuje się znakomicie, jest złocisty, ma wspaniałą chrupiąca skórkę i mięciutkie, soczyste, białe mięso. Tak przygotowany smakuje po prostu cudownie. Polecam!
Składniki:
- kurczak średniej wielkości około 1,5-1,7 kg
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej (jeżeli poza nadzieniem chcemy podać kurczaka z kaszą gotujemy 2 woreczki, wszystko co nie zmieści się do środka kurczaka wyłożymy do brytfanny lub na półmisek przed samym podaniem na stół)
- 30 dag pieczarek
- cebula
- papryka słodka i ostra
- majeranek
- 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- sól, pieprz, tymianek
- łyżka oleju
- łyżka masła
- 1 duży ziemniak (niekoniecznie)
Przepis pierwszy – kurczak faszerowany kaszą z pieczarkami
- Kurczaka opłukać osuszyć, miejsce przy szyjce dobrze spiąć wykałaczką by się nie rozchodziło.
- Cebulę pokroić w kostkę, delikatnie zeszklić na oleju dodać umyte, osuszone i pokrojone w ćwiarteczki pieczarki dodać do cebuli i razem dusić około 15 minut do odparowania soków. W międzyczasie ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu. Jak będzie już gotowa dodać do usmażonych grzybów i jeszcze razem chwilkę przesmażyć – około 3 minut.
- Kurczaka natrzeć wewnątrz delikatnie solą i pieprzem.
- Napełnić po same brzegi, mocno wciskając usmażoną kasze z grzybami.
- Ułożyć ptaka piersią do góry, skrzyżować nóżki i związać nitką, a otwór zamknąć kolejnymi wykałaczkami.
- Wysmarować blachę lub brytfannę masłem i dokładnie wszystkimi przyprawami natrzeć z każdej strony kurczaka tak mocno by nigdzie nie było widać skórki.
- Kurczak koniecznie musi być ułożony piersią do góry, zamykamy naczynie lub przykrywamy folią żaroodporną i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na godzinę.
- Po godzinie zmniejszamy temperaturę na 180°C i pieczemy przez kolejne 30 minut. Ściągamy folię i dalej pieczemy kurczaka by się ładnie zbrązowiał kolejne 15 minut. Łącznie pieczemy kurczaka 1 godzinę i 45 minut.
Jak widać na zdjęciu u mnie kurczak podany jest z kaszą i pomarańczą z której wyciskam sok bezpośrednio na krojone mięso.
Przepis drugi – kurczak faszerowany kaszą z jabłkami i cynamonem.
Kurczaka z jabłkami przygotowujemy niemalże identycznie. Zamiast pieczarek i cebuli potrzebujemy 2 jabłka i łyżkę cynamonu. Ugotowaną kaszę, mieszamy z obranymi pokrojonymi w kostkę jabłkami (można utrzeć jabłka na jarzynowej tarce) i cynamonem. Rezygnujemy również z czosnku reszta przypraw pozostaje bez zmian. Faszerujemy kurczaka i pieczemy, dokładnie tak samo jak w pierwszym przepisie.