Pierniczki na Boże Narodzenie

pierniczki-na-boze-narodzenie-4

Pierniczki na Boże Narodzenie, wyjątkowo smaczne, kruche pierniczki. Wyjątkowo łatwe w przygotowaniu, fantastyczne jako świąteczny prezent w dodatku można je przechowywać nawet 2 miesiączce, wystarczy zapakować do puszki lub papierowej torby. Na zdjęciach macie okazję zobaczyć, jedne z pierwszych pierniczków jakie w ogóle zrobiłam. Celowo je zamieściłam byście nie przejmowali się tak bardzo jeśli jeśli Wasze pierniki nie będą miały od razu pięknej jednolitej barwy. To kwestia wprawy, ale nie tylko. Bowiem jeśli nasze pierniki są usmarowane mąką ze stolnicy, również miejscami pozostaną jaśniejsze. Wystarczy posmarować je białkiem były jednolite. Ja tego nie robiłam ponieważ pod dekoracją z lukru tego nie widać. Polecam ciasteczka są wyśmienite i również są piękną ozdoba choinki 🙂

pierniczki-na-boze-narodzenie-2

 

Składniki:

  • Mąka 350 g
  • 2 jajka
  • Cukier 200 g
  • Cukier wanilinowy
  • Miód naturalny lub sztuczny 70 g
  • Mało lub margaryna 50 g (3 łyżki)
  • Przyprawa do pierników 1 opakowanie
  • Soda 1 łyżeczka

pierniczki-na-boze-narodzenie-1

Sposób wykonania:

Mąkę przesiać z sodą na stolnicę, posiekać z masłem, dodać jaja, cukier, cukier wanilinowy, podgrzany miód by był lejący, ale nie gorący, przyprawę do pierników i zagnieść ciasto. Podsypując mąką by nie kleiło się do blatu rozwałkować na grubość około 3-4 milimetrów. Wykrawać foremkami ciasteczka i układać na wyłożonej pergaminem blaszce. By pierniczki po upieczeniu były ładne błyszczące należy posmarować je roztrzepanym białkiem. Jeżeli zamierzamy pierniczki lukrować lub dekorować, smarowanie białkiem można pominąć. Ciasteczka układamy na blasze w odstępach co najmniej półtora centymetra by nie posklejały się w czasie pieczenia.

Piec należy w temp 200°C 10 -12 minut w zależności od piekarnika. Upieczone są wówczas gdy mają ładny rumiany kolor.

pierniczki-na-boze-narodzenie-3

Uwaga

Pierniczki z przeznaczeniem na ozdoby choinkowe lub prezenty po wykrojeniu z surowego ciasta należy ponakłuwać  na górze słomką by powstała dziurka na sznureczek do zawieszenia.

Tutaj znajdziecie kolejny przepis na pierniczki po staropolsku.

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *