Piernik toruński, krótko dojrzewający

Jak wiecie raz na jakiś czas sięgam do mojej ponad wiekowej, spadkowej książki kucharskiej udało mi się już przygotować z niej niesamowite potrawy o czym mieliście okazję się przekonać. Tym razem wybrałam piernik toruński. Robiłam go po raz pierwszy z dużą obawą co z tego wyjdzie. Okazało się, że niepotrzebnie. Piernik wyszedł cudowny w smaku, cała rodzina zachwycona. Jak się okazuje nie bez powodu pierniki toruńskie są znane na całym świecie. Wypiekano je już w średniowieczu, a te produkowane obecnie nadal zachwycają cudownym smakiem i wyglądem i wcale nie ustępują tym pieczonym od wieków, wedle toruńskiej tradycji.

Składniki:

  • 1/2 litra miodu naturalnego 
  • 300 g cukru
  • 1 kg pszennej mąki
  • 1 kieliszek rumu
  • 20 g sody (3 płaskie łyżeczki)
  • 3 jajka (Dałam 4 bo miałam małe)
  • 90 g masła

Przyprawy:

  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
Wszystkie przyprawy można zastąpić dwiema paczkami przyprawy do piernika.
Poncz:
300 ml osłodzonej kawy rozpuszczalnej, wymieszanej ze 100 ml śliwowicy 
Zamiennie czarna słodka herbata z odrobiną wanilii z alkoholem lub bez
Dodatkowo:
1 słoik powideł śliwkowych
Na krem: 1 budyń waniliowy, 350 ml mleka, 125 g masła
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu z podaną przeze mnie ilością mleka. Przykryć folią spożywczą tak by dotykała budyniu i odstawić do wystygnięcia. Do zimnego dodawać łyżka po łyżce miękkie masło cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiego kremu.
Plewa czekoladowa:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 80 ml śmietanki kremówki
Śmietankę podgrzewać w rondelku razem ze masłem, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę pokruszoną na kawałki. Po chwili kiedy czekolada będzie się rozpuszczać wymieszać na jednolitą polewę. Na początku będzie bardzo rzadka, po około 10-15 minutach zacznie stopniowo gęstnieć. Wówczas od razu wysmarować oba pierniki i udekorować dowolnie. U mnie pokruszonymi orzechami i białą czekoladą.

Przygotowanie:
Miód zagotować z przyprawami, przelać do miski, dodać trochę mąki, wymieszać. Dodać masło i znów trochę mąki, miksować aż masło się rozpuści.
Ciasto będzie gęste, więc najlepiej użyć widełek do miksowania ciast drożdżowych w kształcie haka lub spirali.
Jajka ubić z cukrem na jasną masę. W rumie rozpuścić sodę i dodać wraz z jajkami do lekko przestudzonego ciasta.
Stopniowo dodawać mąkę.
Gładkie, wyrobione ciasto umieścić w kamionce lub garnku, przykryć ścierką i odstawić w chłodne miejsce na tydzień by ciasto dojrzało do pieczenia.

Po tygodniu ciasto pieczemy i gotowe odstawiamy na kolejne dwa tygodnie

Krok 2
Postanowiłam, że przełożę piernik powidłami i kremem, więc upiekłam w dwóch formach.

Formy o wymiarach 38/29 cm wysmarowałam margaryną.
Ciasto podzieliłam na dwie części. Stolnice oprószyłam mąką by było łatwiej rozwałkować ciasto.
Rozwałkowałam i na wałku przeniosłam do formy.
Piekłam obie formy na raz w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni C przez 18 minut. Jeśli będziecie piec w jednej formie czas pieczenia się znacznie wydłuży, trzeba piec do suchego patyczka.
Ciasto pięknie wyrasta, podwaja swoją wysokość.
Gotowe, wystudzone zawinąć w lniane płótno i trzymać aż skruszeje i zmięknie co potrwa ze 2 tygodnie,


Krok 3
Po dwóch tygodniach .
Oba blaty położyć jeden na drugi i ostrym nożem wyrównać brzegi, po to by równo nałożyć polewę czekoladową. Następnie przekroić na pół wzdłuż najdłuższego boku by po przełożeniu powstały dwa pierniki.


Krok 4
Wszystkie 4 blaty ciasta nasączyć ponczem, jeden przełożyć powidłami, drugi kremem. Delikatnie docisnąć i posmarować gęstniejąca polewą. Dowolnie udekorować.

Smacznego!

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *