Piersi kurczaka w sosie śmietankowo-musztardowym to danie bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Nie zajmuje wiele czasu, dzięki temu świetnie sprawdzi się gdy nie mamy go zbyt wiele. Piersi podłam z kaszą jęczmienną i sałatką colesław, ale wybór dodatków tak naprawdę jest dowolny, gdyż pyszny sos wzbogaci ich smak. Do sosu proponuję dodać musztardę francuską z całymi ziarnami gorczycy, bardzo dobrze komponują się z kaszą i ryżem. Do innych dodatków można zastosować zwykłą musztardę. Polecam również piersi kurczaka z greckim serem!
Składniki:
- 700 g piersi kurczaka
- 1 łyżka masła
- duża cebula lub dwie średniej wielkości
- 250 ml śmietany 18 lub więc %
- 2 czubate łyżeczki musztardy
- 100 ml wody
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Do śmietany dodać 1/3 łyżeczki soli, musztardę, wodę wymieszać i odstawić.
Piersi pokroić w poprzek w plastry około 1 -1,5 cm. Oprószyć solą i pieprzem.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Zsunąć ją na boki patelni, dodać piersi i obsmażyć na rumiany kolor. Całość zalać śmietaną, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przykryć pokrywą, zdjąć z kuchenki i odstawić na 5 minut by smaki się przegryzły. Podawać na ciepło.
Smacznego 🙂