Jesienne ciasto, naprawdę proste i szybkie w pieczeniu, szczególnie polecam osobom, które lubią jeść, a nie lubią piec, bo nie ma z nim żadnych problemów. Najsmaczniejsze jest zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe, rozgrzewające, aromatyczne jabłka, przesiąknięte cynamonem zanurzone w cieście. A gdy dodamy do niego bitą śmietanę lub lody to deser będzie iście królewski. Można przygotować to ciasto również w wersji letniej z rabarbarem zamiast jabłek. Polecam 🙂
Składniki:
- 750 g jabłek
- 3 łyżki cynamonu
- 125 g miękkiego masła
- 125 g + 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 185 g mąki
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jabłka umyć obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek naciąć wzdłuż i oprószyć 1 łyżką cynamonu.
Masło, cukier, cukier waniliowy, jajka i śmietanę dobrze utrzeć.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i dobrze wymieszać. Ciasto nałożyć do formy, a na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek. Placek piec na środkowym poziomie nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Upieczony placek posypać 2 łyżkami cynamonu wymieszanymi z 3 łyżkami cukru.
Smacznego!
Rada:
Zamiast jabłek można użyć rabarbar.