Ta potrawa powstała w wyniku braku czasu i ku zdziwieniu wszystkich jej zjadaczy wyszła zachwycająco smacznie. Jej całkowite przygotowanie to niecałe pół godziny, składników potrzebujemy naprawdę niewiele, za to w końcowym efekcie uzyskujemy bardzo smaczne danie idealne do makaronu, ryżu lub ziemniaków, a nawet tylko świeżego pieczywa. Kawałki mięsa są dobrze doprawione i soczyste, zanurzone w gęstym sosie pomidorowym z kawałkami pomidorów i cebuli z domieszką przypraw. Nie ma tu nic więcej poza gwarancja dobrego smaku. Polecam.
Składniki na 2-3 osoby:
- 1 duża podwójna pierś z kurczaka
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów pokrojonych
- 2 łyżki oliwy
Przyprawy:
¼ łyżeczki ziarenek chili, 1,5 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka
słodkiej papryki, ¼ łyżeczki pieprzu, na koniec odrobina soli i cukru.
słodkiej papryki, ¼ łyżeczki pieprzu, na koniec odrobina soli i cukru.
Przygotowanie:
Pierś umyć pokroić w grubszą kostkę i wymieszać ze wszystkimi przyprawami poza solą i cukrem.
Cebule obrać pokroić w półpiórka lub drobniej wg uznania i zeszklić na oliwie, dodać kurczaka i smażyć, aż kurczak straci swój surowy kolor. Czosnek obrać drobno posiekać i dodać do smażącego się mięsa, razem przesmażyć jeszcze 2 minuty i zalać pomidorami z puszek. Całość dusimy niewielkim ogniu najlepiej pod przykryciem około 10-15 minut, aż pomidory dobrze się rozgotują. Doprawiamy w razie potrzeby solą
i cukrem i gotowe.
i cukrem i gotowe.
Smacznego!