Pomidory z niespodzianką idealnie sprawdzą się w upały, a także jako przystawka lub na kolacji ze znajomymi. To bardzo łatwa, zdrowa i efektowna przekąska. Jako niespodzianka sprawdzą się różnego rodzaju nadzienia np. sałatki, twarożki, a nawet mięsne lub rybne galarety. Już raz proponowałam pomidory nadziewane sałatką z orzechami, dlatego dziś zachęcam do troszkę innej kompozycji równie smacznej i prostej w przygotowaniu. Polecam!
Składniki dla 4 osób:
- 100 g szynki w kawałku
- 4 pomidory
- 2 jajka gotowane na twardo
- 1 cebula
- 2 jabłka
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- łyżka soku z cytryny
- łyżka sosu sojowego lub przyprawy maggi w płynie
- 1/2 peczka natki pietruszki i szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidory umyć, odciąć wierzchy, a środki wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę.
Natkę i szczypiorek, umyć, osuszyć, odłożyć kilka listków, a resztę drobno posiekać.
Cebulę obrać i umyć, pokroić w kosteczkę. Z jabłek wydrążyć gniazda, obrać i skropić cytryną by nie ściemniały.
Szynkę, jabłka i jajka pokroić w drobną kosteczkę, połączyć z cebulką i pokrojonym miąższem z pomidorów. Warzywa połączyć z majonezem i jogurtem, dodać szczypior i natkę, doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem, ewentualnie jeszcze solą i dokładnie wymieszać.
Powstałą sałatką napełnić pomidory. Każdy przykryć wierzchem i ozdobić pietruszką.
Rada: Majonez i jogurt może zastąpić w sałatce oliwa doprawiona cytryną.