Szaszłyki z ciastem francuskim i kurczakiem
Szaszłyki imprezowe to bardziej pomysł niż przepis dlatego zastanawiałam się czy je tu zamieścić. Ale są takie pyszne, że pomyślałam, że mogą się spodobać. Wystarczy pierś z kurczaka i ciasto francuskie by przygotować te pyszności. Można oczywiście urozmaicić je różnymi dodatkami. Ja przygotowałam najprostsze. Przeplatałam mięso z ciastem albo mięso z ciastem i papryką. Sposób szaszłyków również można wybrać samemu i improwizować. Podobnie jak ja. Kilka zrobiłam krojąc ciasto na kwadraciki wówczas wyjadą ładne poduszeczki pomiędzy kąskami mięsa. Albo przeplatać mięso z ciastem jak na zdjęciu, goście byli zachwyceni. Polecam 🙂
Składniki:
- pierś z kurczaka
- ciasto francuskie
- dowolne przyprawy, użyłam soli, pieprzu, czosnku w proszku, odrobiny suszonej bazylii i słodkiej papryki
- kolejny wariant z papryką lub innymi dodatkami
- patyki do szaszłyków
Przygotowanie:
Mięso pokroić na kawałki mniej więcej 2/2 cm, oprószyć przyprawami i wymieszać dokładnie.
Ciasto pokroić na równe paski o szerokości 3 cm. A potem nakłuwać na patyk ciasto, mięso niewielki odstęp znów ciasto itd. (Można również układać po 2 kwadraciki z ciasta na raz wówczas jest jeszcze ładniejszy efekt.
Można podzielić te paski na 3 cm kwadraty i wówczas nakłuwać na przemiennie na patyk. Należy pamiętać, że ciasto francuskie ładnie rośnie więc muszą być niewielkie odstępy między ciastem, a mięsem.
Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 200°C przez 20-25 minut. Aż będą lekko rumiane.
Smacznego!
One Comment