To
jedno z tych dań, które możemy przygotować sobie dzień wcześniej i odgrzać w
dowolnym momencie lub zjeść zaraz po przygotowaniu. Potrawka charakteryzuje się
różnorodnym bukietem warzyw połączonym z kawałkami kurczaka. Zwykle używam
gotowej mrożonki np. 5 składnikowej lub sama komponuje wieloskładnikową
mieszankę i dobrze doprawiam na ostro. Zaś dla złagodzenia i jednocześnie
dodania nuty słodyczy danie wieńczą owoce brzoskwinie, gruszki lub ananas w
zależności które z owoców posiadam w danym momencie. Potrawka jest bardzo
smaczna, szczególnie polecam z ryżem lub kaszą kuskus. Mniam palce lizać. 🙂
jedno z tych dań, które możemy przygotować sobie dzień wcześniej i odgrzać w
dowolnym momencie lub zjeść zaraz po przygotowaniu. Potrawka charakteryzuje się
różnorodnym bukietem warzyw połączonym z kawałkami kurczaka. Zwykle używam
gotowej mrożonki np. 5 składnikowej lub sama komponuje wieloskładnikową
mieszankę i dobrze doprawiam na ostro. Zaś dla złagodzenia i jednocześnie
dodania nuty słodyczy danie wieńczą owoce brzoskwinie, gruszki lub ananas w
zależności które z owoców posiadam w danym momencie. Potrawka jest bardzo
smaczna, szczególnie polecam z ryżem lub kaszą kuskus. Mniam palce lizać. 🙂
Składniki:
- 1
podwójna pierś kurczaka - 3
łyżki oleju do smażenia - 1 kg
różnych warzyw świeżych lub mrożonych - Mała
puszka kandyzowanych pokrojonych brzoskwiń, gruszek lub ananasa - 2
kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego - 1
kopiasta łyżka mączki ziemniaczanej - Przyprawy:
sól, ½ łyżeczki ziarenek chili, ¼ łyżeczki pieprzu, ¼ łyżeczki imbiru, 1
łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
Jeżeli
mamy świeże warzywa musimy pokroić je w kostkę lub słupki.
mamy świeże warzywa musimy pokroić je w kostkę lub słupki.
Mięso,
umyć, osuszyć i pokroić w nieco większą kostkę. Wszystkie przyprawy wymieszać z
olejem w większej misce i zanurzyć w nich mięso. Wymieszać by było dokładnie
nimi obtoczone. Rozgrzewamy garnek na kuchence i całą zawartość miski do niego
przekładamy, mięso i pozostały olej z przyprawami. Smażymy mięso około 5 minut,
aż się lekko zarumieni i dodajemy warzywa. Przez kolejne 5 minut smażymy je z
kurczakiem. (Jeżeli jest to mrożonka to tak długo, aż warzywa się rozmrożą by
było wiadomo ile soku puszczą.)
umyć, osuszyć i pokroić w nieco większą kostkę. Wszystkie przyprawy wymieszać z
olejem w większej misce i zanurzyć w nich mięso. Wymieszać by było dokładnie
nimi obtoczone. Rozgrzewamy garnek na kuchence i całą zawartość miski do niego
przekładamy, mięso i pozostały olej z przyprawami. Smażymy mięso około 5 minut,
aż się lekko zarumieni i dodajemy warzywa. Przez kolejne 5 minut smażymy je z
kurczakiem. (Jeżeli jest to mrożonka to tak długo, aż warzywa się rozmrożą by
było wiadomo ile soku puszczą.)
Następnie
zalewamy wszystko wodą (1-2 szkl) tyle
by wszystkie składniki były prawie pod nią. Dusimy wszystko około 10 minut,
dodajemy koncentrat pomidorowy, owoce i dusimy kolejne 5 minut w średniej
temperaturze co jakiś czas mieszając.
Mączkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do gotujących
się warzyw z mięsem. Zaciągamy sos gotujemy 2-3 minuty do zgęstnienia.
zalewamy wszystko wodą (1-2 szkl) tyle
by wszystkie składniki były prawie pod nią. Dusimy wszystko około 10 minut,
dodajemy koncentrat pomidorowy, owoce i dusimy kolejne 5 minut w średniej
temperaturze co jakiś czas mieszając.
Mączkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do gotujących
się warzyw z mięsem. Zaciągamy sos gotujemy 2-3 minuty do zgęstnienia.
Smacznego
Uwagi.
Jeżeli
sosu jest zbyt mało lub jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody, jeżeli jest
odwrotnie jest za dużo i za rzadki więcej mączki.
sosu jest zbyt mało lub jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody, jeżeli jest
odwrotnie jest za dużo i za rzadki więcej mączki.
Ugotowaną
potrawkę powinno się jeszcze doprawić odrobinę do smaku. Przede wszystkim jeśli trzeba dosolić lub do pieprzyć.
potrawkę powinno się jeszcze doprawić odrobinę do smaku. Przede wszystkim jeśli trzeba dosolić lub do pieprzyć.