Przekąski z tortilli z łososiem i guacamole są po prostu pyszne, wspaniale nadają się na przystawkę lub zdrową przekąskę w ciągu dnia. A nawet można się pokusić i przygotować sobie taki zdrowy i smaczny posiłek do pracy. Ten rodzaj przekąsek to samo zdrowie, dzięki łososiowi i awokado, które są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe. Nie myślcie tylko, ze skoro zdrowe to niesmaczne, nic bardziej mylnego. Łosoś wspaniale komponuje się z guacamole, a domowe jest dobrze doprawione, dzięki czemu całość jest bardzo wyrazista w smaku. Niestety są tak pyszne, że proponuje zrobić z podwójnej porcji bo moje nawet 10 minut nie stały na stole. 🙂 Polecam.
Składniki:
- Guacamole z tego przepisu
- Tortille z tego przepisu lub kupne na tą ilość guacamole wystarczą 3 placki o średnicy 23-25 cm
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
Przygotowanie:
Na każdej tortilli rozsmarować guacamole i pokryć plastrami ryby jak na zdjęciu. Zwinąć dość ciasno w rulon, a następnie w folię spożywczą lub aluminiową. Odstawić na pół godziny do lodówki.
Z każdą tortillą postępować tak samo do wyczerpania składników.
Schłodzone tortille wyjąc z foli i pokroić albo pod skosem będą wówczas dłuższe kawałki albo w grubsze 2-2,5 cm plasterki. Pookładać na półmisku cięciem do góry. Nie ma obawy nie rozwalą się. Podczas chłodzenia guacamole podziałało jako łącznik.
Polecam również przekąski z tortilli z warzywami i serem.
Smacznego 🙂