Przepis na kurczaka pieczonego z warzywami

Potrawy jednogarnkowe są w pewnym sensie kulinarną wersją, modnej w dzisiejszych czasach, wielozadaniowości. Im więcej funkcji wykonuje jeden telefon czy komputer, tym bardziej go cenimy, bo więcej czasu pomaga nam zaoszczędzić. Podobnie jest z daniami gotowanymi w jednym naczyniu – im więcej ulubionych składników łączą, tym chętniej serwujemy je na naszych stołach i szybciej uda nam się je przygotować.

kurczak z warzywami

Aromatyczne gulasze i zupy, zapiekanki czy ciasta – jednogarnkowość to wbrew pozorom niewyczerpane źródło inspiracji, z którego korzystać mogą nawet amatorzy w gotowaniu.

Kurczak pieczony z warzywami to najprostsza i jednocześnie najpopularniejsza wersja potrawy jednogarnkowej. Przygotowanie tego dania nie zajmuje zbyt wiele czasu, i co najważniejsze, nie wymaga żadnego wysiłku czy zdolności kulinarnych. W dodatku walory smakowe nie mają sobie równych! Chrupiąca, zrumieniona skórka i delikatne mięso zanurzone w lekkim sosie powstałym z soku z ulubionych warzyw – czy to nie brzmi smakowicie? Bardziej pragmatycznych smakoszy z pewnością zachęci fakt, że z pomocą uniwersalnej, aluminiowej foremki (jak np. z oferty marki Jan Niezbędny) za jednym zamachem mogą przygotować kompletne, drugie danie obiadu, a samą foremkę na koniec po prostu wyrzucić, zaoszczędzając czas. Jak zatem przyrządzić najsmaczniejszego kurczaka z warzywami?

Składniki
  • 1 kurczak o wadze około 2 kg
  • 1 duży bakłażan
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • Mieszanka ziołowa do natarcia mięsa
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 40 g roztopionego masła
  • Mieszanka ziołowa do natarcia warzyw
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Przygotowanie potrawy najlepiej rozpocząć od sporządzenia mieszanek ziołowych, które nadadzą smakowity aromat mięsu i warzywom. W dwóch osobnych naczyniach mieszamy wszystkie wymienione składniki receptury i odstawiamy, by się „przegryzły”. Kolejnym etapem jest przyprawienie kurczaka. Aby skrócić czas jego pieczenia możemy rozciąć go na połowę wzdłuż kręgosłupa, a następnie rozłożyć na tacce. Mięso możemy odłożyć na chwilę do lodówki i przejść do przygotowania warzyw.
 

 

Cebulę dokładnie obieramy i kroimy w piórka. Bakłażany i papryki myjemy, a następnie kroimy na średniej wielkości kawałki. Wszystkie warzywa przesypujemy do dużej miski, zalewamy wcześniej przygotowaną mieszanką ziołową i dokładnie mieszamy, tak, by każdy kawałek został pokryty przyprawami. Miskę odstawiamy i przechodzimy do nacierania ziołami kurczaka. Kiedy mięso jest już pokryte przyprawami, polewamy je roztopionym masłem. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰ C i pieczemy przez 1 godzinę. Na pół godziny przed końcem wyjmujemy tackę, wykładamy na nią przyprawione warzywa i kontynuujemy pieczenie. W trakcie pieczenia kurczaka – tuż przed wyłożeniem warzyw – możemy zlać do osobnego naczynia tłuszcz i sok, który wypłynie z mięsa.
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *