Potrawy jednogarnkowe są w pewnym sensie kulinarną wersją, modnej w dzisiejszych czasach, wielozadaniowości. Im więcej funkcji wykonuje jeden telefon czy komputer, tym bardziej go cenimy, bo więcej czasu pomaga nam zaoszczędzić. Podobnie jest z daniami gotowanymi w jednym naczyniu – im więcej ulubionych składników łączą, tym chętniej serwujemy je na naszych stołach i szybciej uda nam się je przygotować.
Kurczak pieczony z warzywami to najprostsza i jednocześnie najpopularniejsza wersja potrawy jednogarnkowej. Przygotowanie tego dania nie zajmuje zbyt wiele czasu, i co najważniejsze, nie wymaga żadnego wysiłku czy zdolności kulinarnych. W dodatku walory smakowe nie mają sobie równych! Chrupiąca, zrumieniona skórka i delikatne mięso zanurzone w lekkim sosie powstałym z soku z ulubionych warzyw – czy to nie brzmi smakowicie? Bardziej pragmatycznych smakoszy z pewnością zachęci fakt, że z pomocą uniwersalnej, aluminiowej foremki (jak np. z oferty marki Jan Niezbędny) za jednym zamachem mogą przygotować kompletne, drugie danie obiadu, a samą foremkę na koniec po prostu wyrzucić, zaoszczędzając czas. Jak zatem przyrządzić najsmaczniejszego kurczaka z warzywami?
- 1 kurczak o wadze około 2 kg
- 1 duży bakłażan
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- Mieszanka ziołowa do natarcia mięsa
- Sól i pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 40 g roztopionego masła
- Mieszanka ziołowa do natarcia warzyw
- Sól i pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżki oliwy