Czarna porzeczka |
Przetwory w słoikach Marioli. Mariola Bach była tak miła, że podzieliła się z nami swoimi sprawdzonymi przez lata przepisami na; kwaszone ogórki, paprykę i czarną porzeczkę. A na koniec własnoręcznie spisany przepis jej prababci na sok malinowy, w tej butelce wygląda niezwykle zachęcająco.
1. Czarna porzeczka wg Marioli
“Mam makutrę wiec to ułatwia, a ze jestem leniwa, to przedtem na krótko do miksera , bo łatwiej kręcić, niestety godzinkę.
Ale dziewczyny niebo w gębie, na dodatek lato w zimie na podniebieniu, z dużą ilością witamin bo nie zatracają się przy gotowaniu.
Bardzo stary przepis.”
Zastanawiało mnie co się dzieje z użytym papierem czy jakoś nie nasiąka i nie dostaje się do owoców. Dlatego też dopytałam dokładniej. A oto odpowiedz Marioli:
“Nie bo to leży na wierzchu, biorę papier śniadaniowy, on jest sztywny, a pasteryzacja dzieje sie na zewnątrz, tylko po to by sie słoiki pozamykały.
Obiecuje ze sie z papierem nic nie dzieje, najlepszy byłby pergamin, ale nie mam i już.
Mówię ci to jest tak pyszne i aromatyczne, można nawet na kanapkę z żółtym serem, parę kleksów dać ,
Podnosi smak sera w inny kierunek smakowy.”
Prawda, że brzmi pysznie? Mariola rozwiała wszystkie wątpliwości. Także ze spokojem polecam 🙂
2. Papryka w słoikach