Dania z ryb, są delikatne, a zarazem dzięki dodaniu rozmaitych warzyw i oryginalnych sosów wyraziste w smaku. Słowem doskonałe na przykład na niedzielny obiad lub kolacje z przyjaciółmi. Przepis udało mi się wygrzebać z jakieś starej gazety, chyba z przed 20 lat, nie raz miał okazje być sprawdzony, dlatego z czystym sumieniem zachęcam do spróbowania. Polecam również nieco inny przepis na pstrąga pieczonego.
Składniki na 2 pstrągi:
- 2 pstrągi
- 100 g selera naciowego
- 50 g marchwi
- 50 g pora
- 50 g dymki
- 200 g pomidorów
- 50 g masła
- 1/4 l wytrawnego, białego wina
- 150 g naturalnego jogurtu
- ząbek czosnku
- 2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół (szczypiorek, koperek, natka pietruszki)
- 1 strąk żółtej papryki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ryba jeśli tego wymaga wypatroszyć, jeśli nie, tylko umyć i osuszyć, posolić i oprószyć pieprzem.
Warzywa oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki.
Masło rozpuścić, dodać do niego świeże warzywa i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Zalać winem lub wodą i dusić jeszcze przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory zanurzyć we wrzątku aby obrać ze skórki. Podzielić na ćwiartki i usunąć pestki.
Rybę i pomidory ułożyć w brytfannie na warzywach. Jogurt wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, polać rybę i posypać ziołami
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C. i piec 30 minut.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krążki i obłożyć rybę.
Smacznego!