Pumpkin spice latte – czyli aromatyczna kawa z syropem korzenno-dyniowym

Pumpkin Spice Latte

Kawa dyniowa, bardzo popularna w Anglii w sezonie jesienno-zimowym. Podczas zakupów w sieciowym markecie zatrzymałam się w kawiarni, jak zwykle na kawę i ciastko, (moje ulubione marchewkowe). To takie moje małe przyjemności, całkowicie oderwane od rzeczywistości. Zwykle zamawiam latte, ale tym razem mnie olśniło kiedy zobaczyłam Pumpkin Spice Latte, musiałam spróbować. Kawa jest po prostu fenomenalna, niezbyt słodka, bardzo aromatyczna i mocna korzenna, dodatkowo z dyniowym syropem. Wierzcie mi to genialne połączenie, smak przypraw jak do piernika no i dynia. By dodać kawie jeszcze więcej rozpusty, podaje się ją z bitą śmietaną i dodatkową posypką ziołową na wierzchu. Skoro odtworzyłam ciasto w domu, musiałam spróbować również z kawą. Jednakże zrezygnowałam z porcji bitej śmietany, taki ful wypas wystarczy mi podczas wizyt w kawiarni. 🙂

Pumpkin Spice Latte

Betty gotuje

Składniki na dwie kawy:

  • 2 podwójne espresso
  • 300 ml mleka 2%
  • 4 łyżki syropu korzenno-dyniowego
  • odrobina mieszanki korzennej do oprószenia kawy
  • opcjonalnie bita śmietana

Zaparzyć espresso, podzielić do kubków. Do każdego dodać po 2 łyżki syropu, można nawet 3 jeśli ktoś lubi bardziej intensywny smak i wymieszać. Jeśli pijecie kawę słodką, to jest ten moment kiedy można dodać nieco cukru. Mleko podgrzać i spienić. Dopełnić kubek mocno spienionym mlekiem. Podawać z bitą śmietaną lub bez ale koniecznie z korzenną posypką.

Smacznego 😉

Jak przygotować syrop korzenno-dyniowy:

  • 2 łyżki ekstraktu wanilii
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka syropu klonowego, miodu lub cukru trzcinowego do smaku
  • 4 łyżki puree z dyni Przepis na dyniowe puree znajdziecie w tym wpisie. Można również użyć pieczonej dyni mrożonej.

Wodę, połowę mieszanki przypraw, wanilię i wybrany słodzik umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przed 5 minut pod przykryciem. Dodajemy dynię i dokładnie mieszamy lub miksujemy.

Mieszanka przypraw korzennych:

  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • kilka ziarenek kardamonu,ziela angielskiego i czarnego pieprzu

Wszystkie przyprawy zmielić w młynku do kawy lub dokładnie utrzeć w moździerzu. Mieszanka przypraw doskonale nadaje się również do ciast i deserów. Można ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku nawet do roku.

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *