Rolada bezowa z kremem śmietanowym i owocami

rolada bezowa

Beza to jedno z moich ulubionych ciast, wychodzę z założenia że jak słodkie to niech naprawdę będzie słodko. Beza taka jest; pyszna słodka i chrupiąca bardzo przypomina pavlovą, tyle że pavlova jest bardziej chrupiąca na zewnątrz. Musi się długo suszyć w piekarniku, podczas gdy beza do rolady piecze się dosłownie chwilę (tylko 20 minut). W roladzie smaki są zrównoważone, słodycz przełamuje smak owoców. W tym przypadku truskawek ale można zastąpić je również innymi owocami, a nawet konfiturą. Dodatkowo chrupiące migdały i krem są wspaniałym dopełnieniem tego ciasta. Krem to połączenie śmietanki i mascarpone, jest delikatny, puszysty nie przesłodzony i nie ma potrzeby by go dodatkowo usztywniać. Rolada może wydawać się skomplikowana ale w brew pozorom przygotowuje się ją bardzo szybko i łatwo. Najlepiej smakuje pierwszego dnia, kolejnego odrobinkę mięknie ale wciąż jest pyszna, pewnie zniknie w mgnieniu oka. Będziecie zachwyceni.

rolada bezowa

Składniki:

  • 4 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 230 g cukru
  • 1 łyżeczka octu
rolada bezowa

Nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 g śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 400 g truskawek
  • 80 g płatków migdałów
rolada bezowa

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać podwoili łyżka, po łyżce cukier cały czas ubijając aż masa zrobi się lśniąca. Dodać mąki i ocet.

Duża blachę (moja 45 x 32) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na blachę masę, rozsmarować po całej powierzchni i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 150℃ przez 20 minut.

W międzyczasie uprażyć na patelni migdały. Wsypać na suchą patelnie migdały i odgrzewać na średniej mocy palnika aż się bardzo delikatnie zarumienią.

Upieczoną bezę odstawić na 5 minut by odpoczęła. Po tym czasie odwrócić ją górą do dołu i delikatnie zdjąć papier. Zdjęty papier podłożyć pod bezę, (ułatwi w jej zwijaniu). Zostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotować krem. Ubić śmietankę do momentu aż zacznie się robić delikatnie sztywna, dodać cukier i serek i dalej ubijać przez chwilę na puszysty krem. Dosłownie chwilę, bo szybko krem robi się sztywny. Musi być na tyle delikatny by dał się łatwo rozsmarować.

¾ migdałów rozsypać na bezie, zostawiając około 3cm marginesu wzdłuż ciasta. Następnie wyłożyć na bezę trochę więcej niż ¾ kremu, również równomiernie rozsmarować pozostawiając wcześniejszy margines. Na krem rozsypać truskawki pokrojone w grubsze cząstki, zostawić 5 dużych do dekoracji rolady.

Przy po mocy papieru zwinąć ciasno roladę wzdłuż dłuższego boku. Koniec ciasta powinien znaleźć się pod spodem. Pozostały krem wyłożyć łyżką na wierzch rolady, rozprowadzić go wzdłuż, robić ozdobne, nierówne pagórki, oprószyć pozostałymi migdałami i ozdobić połówkami truskawek jak na zdjęciu.

Smacznego!

rolada bezowa
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *