Rolada z indyka z papryką to danie, które świetnie smakuje na gorąco, ale także na zimno. Nadaje się na danie główne podane np. z sosem i ziemniaczkami, ale także sprawdzi się na imprezach lub podczas świąt. Rolada jest pięknie rumiana z zewnątrz i delikatna w środku, pięknie się prezentuje, nieźle smakuje i łatwo się ją przygotowuję. To doskonały i zdrowy obiad dla dużych i małych. By oszczędzić czas, wraz z indykiem można upiec ziemniaki. Polecam, to eleganckie danie 🙂
Składniki:
- około 1, 2 -1,5 indyka (piersi z indyka lub filety z udźca)
Marynata:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 5 łyżek sosu sojowego
- sok z poły cytryny
- 3 ząbki, drobno posiekanego czosnku
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta chili
Nadzienie:
- 2 papryki oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojonych w paseczki
Wyjąć z piekarnika i odstawić na kwadrans by odpoczęła. Zdjąć nici, kroić na plastry i podawać do stołu.
Sos, który sie wytopi można zlać do rondelka. Następnie zaciągnąć 1 łyżeczką mąki rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody i zagotować.
Smacznego 🙂