Smakowite roladki drobiowe, zupełnie inne niż wszystkie bo nie tradycyjnie zwijanie w rulonik za to urozmaicone warzywami i owinięte chudym bekonem. Smakują wybornie w trakcie pieczenia pozbywamy się całkowicie tłuszczu więc spokojnie jak ktoś lubi może bekon zamienić na boczek i tak w efekcie końcowym będzie pysznie chrupiący, a pozostałe składniki pozostaną odpowiednio soczyste. Roladki przygotowuje się szybciutko, poradzi sobie z nimi każdy nawet te osoby, które mają problem z przygotowaniem tradycyjnie zwijanego mięsa.
Składniki:
- 2 żółte papryki
- 3 cukinie
- Jedna pierś z kurczaka (cała podwójna)
- 8 plastrów bekonu lub boczku
- Przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka, czosnek w proszku, curry
Przygotowanie:
Mięso i warzywa pokroić na podłużne plastry jak widać na zdjęciu. (Pokrojone warzywa można sparzyć wrzątkiem by odrobinę zmiękły, ale nie jest to konieczne.) Każdy plaster mięsa delikatnie obsypać mieszanką przypraw.
Mięso i warzywa pokroić na podłużne plastry jak widać na zdjęciu. (Pokrojone warzywa można sparzyć wrzątkiem by odrobinę zmiękły, ale nie jest to konieczne.) Każdy plaster mięsa delikatnie obsypać mieszanką przypraw.
Zaczynamy układanie roladek. Na plaster cukinii ułożyć pasmo mięsa, na to paprykę, znów mięso i cukinię. Całość owijamy plastrem bekonu nieco go naciągając by dobrze trzymał roladkę. Gotowe roladki ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego do 180°C. piekarnika na 25-30 minut, aż bekon się zarumieni. Roladki można podawać z ziemniakami lub ryżem albo jak u mnie z zapiekanką z brokułów i makaronu.
Smacznego 😉