Roladki schabowe z kaszą i kapustą powstały dzięki temu, że została mi od wcześniejszego obiadu kasza jęczmienna i odrobina kapusty zasmażanej. To wyśmienite połączenie, w dodatku jeśli mamy przygotowane składniki to roladki przygotowuje się błyskawicznie. Można także skorzystać tylko z jednego nadzienia np. samej kaszy, albo samej kapusty. Każdy z wariantów będzie smaczny, ale najlepsze będą z kaszą i kapustą
Jedząc tak przygotowane schabowe przekonacie się, że potrawy ze schabu wcale nie muszą być nudne, a mięso ze schabu jest kruche, soczyste i obłędnie smaczne.
Składniki na 4 roladki:
- 4 plastry schabu
- 25 dag kapusty kiszonej zasmażanej przygotowanej wg tego przepisu
- 1 cebula
- Przyprawy: sól, pieprz, cukier, vegeta
- 1 woreczek (100 g) ugotowanej kaszy jęczmiennej
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia
Przygotowanie:
Schabowe rozbić tłuczkiem na cienko kotlety. Na każdy kawałek rozłożyć kapustę, następnie kaszę i ciasno zwinąć w roladki. Będą dosyć spore. Obtoczyć w mące i układać na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, łączeniem do spodu. Usmażyć je na mocno rumiany kolor.
Podlać je około 1/2 szklanki wody i podusić kilka minut pod przykryciem by ładnie zbrązowiały.
Po kilku minutach podlać kolejną szklanką wody i dusić około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Powstały sos w razie potrzeby można zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej 1/3 szklanki zimnej wody, doprawić do smaku solą i pierzem.
Smacznego!