Mięso mielone jest łatwe w obróbce, ale niestety nie zawsze smaczne, najlepiej kupować w sprawdzonych już przez siebie sklepach lub mielić samemu. A kiedy mamy już porcję mielonego mięsa można z niej wyczarować wiele świetnych potraw.
Roladki są bardzo smaczne, a przygotowuje się je równie szybko jak zwyczajne mielone tylko odrobinę dłużej, za to walory smakowe są znacznie bogatsze. Takie roladki są pyszne na ciepło i na zimno, nawet wykorzystane na kanapkach lub na imprezach, u mnie tym razem jako propozycja obiadu w towarzystwie ziemniaczków, oprószonych koperkiem i buraczków z cebulką i jabłkiem. Zachęcam do spróbowania.
Składniki:
- 800 g mielonego mięsa może być dowolne
- Cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku oraz sól i pieprz do smaku
- 1 mozzarella
- 300 g pieczarek
- Bułka tarta około ¾ szklanki
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebule posiekać w kosteczkę, pieczarki umyć i również drobno pokroić razem podsmażyć na 2 łyżkach oleju (około 10 minut). Jak już odparuje cały sok z grzybów doprawić solą i pieprzem.
Mielone zagnieść z jajkami, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i 4-5 łyżek bułki tartej i 2-3 łyżki wody.
Mozzarellę pokroić na kawałki.
Na dłoni lub na desce rozłożyć na niewielki placek mielonego (wielkości dłoni) na środek ułożyć grzyby i ser. Zwinąć razem tak by nadzienie było tylko w środku. Dokładnie uformować w dłoniach by nigdzie nie wychodziły grzyby, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie. Gotowe 🙂
Smacznego 😉