Ryż z truskawkami

Zostały
mi truskawki trzeba było coś wymyślić i wymyśliłam, nawet kilka potraw. Na pierwszy
ogień ryż z truskawkami, będą też inne, ale od czegoś trzeba by zacząć. Ryż
jest fantastyczny, delikatnie posłodzony, zaś truskawek nie doprawiałam by nie
było zbyt mdło. Wyszło doskonałe zestawienie słodkiego ryżu z odrobinę kwaskowymi owocami i jakie lekkie. Ja przygotowałam w niewielkiej formie deseru
na dwie osoby, bo mąż za ryżem na słodko nie przepada.
Zaś syn był wniebowzięty. Jeśli podwoicie porcje powstanie słodkie danie główne.
Więc do dzieła. J

 

Składniki:
  • Troszkę
    więcej niż pół szklanki ryżu
  • 1 łyżka
    cukru
  • 25
    dag truskawek
  • ½ laski
    wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ¾ szkl. wody
  • ¾ szkl. mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka śmietanki do dekoracji

 

 

Przygotowanie:
Ryż przepłukać w zimnej wodzie, wsypać do rondelka dodać masło, sól i  zagotować. Mieszamy cały czas do chwili
zagotowania, od tego momentu gotujemy ryż 5 minut na niewielkim ogniu pod
przykryciem, potem dodajemy mleko, przekrojoną wzdłuż wanilię, cukier i
gotujemy kolejne 5 minut, cały czas na maleńkim ogniu pod przykryciem. Co
kilka minut dobrze jest przemieszać. Po tym czasie wyłączamy ogień
zostawiamy ryż na oko 15 minut, przykryty pokrywką i na to ściereczką, aż
wchłonie cały płyn.
Truskawki opłukać, poodrywać szypułki i zmiksować blenderem. Z ryżu usuwamy
laskę wanilii i nakładamy go na talerzyki.
Ja użyłam miseczek w kształcie serduszek. Napełniłam je, a potem wyłożyłam na
talerzyk i dookoła wylałam zmiksowane truskawki. Ozdobiłam kroplami śmietany.
Każdą kropelkę wydłużyłam wykałaczką na kształt listka. Gotowe i jakie pyszne…

 

Smacznego
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *