Sałatka śledziowa z ziemniakami to jedna z moich ulubionych kiedy mam ochotę na zimny i pożywny obiad. Bazą sałaki są śledzie i ziemniaki więc właściwie można przyjąć, że w równym stopniu jest tak samo śledziowa jak i ziemniaczana. Dzięki temu sałatka może być daniem głównym bo jest odpowiednio sycąca, ale nic nie stoi na przeszkodzie by podać ja w ramach kolacji czy na imprezie ze znajomymi. Tym bardziej, że ma naprawdę fajny smak, jest umiarkowanie łagodna, ale cebulka czerwona dodaje jej odrobinę ostrości, zaś ogórek kiszony wieńczy smaki nadając wyrazu. Nie ma zbyt wielu składników dlatego z łatwością się ją przyrządza, a jeszcze szybciej zjada, i nic dziwnego – przecież jest pyszna. Polecam!
Składniki:
- 500 g śledzi solonych
- 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 czerwona cebula
- 3 duże ogórki kiszone
- pęczek dymki albo szczypiorku
- 1/2 puszki groszku
- 4 spore łyżki majonezu
- 2 łyżki greckiego lub naturalnego jogurtu
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżka octu winnego
Śledzie zalać wodą i wymoczyć przez godzinę, po godzinie zmienić wodę i znów moczyć kolejną godzinę. Odsączyć, osuszyć skropić octem, pokroić na kawałki i przełożyć do salaterki.
Ziemniaki obrać pokroić w większą kostkę i dodać do śledzi. Tak samo postąpić z jajkami. Cebule i ogórki pokroić w miarę drobno i również dodać do sałatki.
Majonez wymieszać z jogurtem, oprószyć pieprzem, dodać do sałatki i wymieszać. Jeśli trzeba dosolić. Ja nie soliłam sałatki w ogóle bo nabrała wystarczająco soli od ogórków i śledzi. Wyrównać w miarę powierzchnię sałatki oprószyć groszkiem i drobno pociętym szczypiorkiem. Dodatkowo na środku umieściłam dwa plasterki papryki. Sałatkę odstawić na pół godziny do lodówki by smaki się przegryzły.
Smacznego!