Sałatka z grillowanej papryki i bakłażana

Prosta bo tylko z dwóch gatunków warzyw, ale oczywiście można ją wzbogacić dowolnymi warzywami, a nawet grzybami. Ja zrobiłam z tego co akurat miałam pod ręką, a i tak była pyszna. Przygotowana na grillowej patelni i tu znowu druga opcja bo można oczywiście w taki sam sposób przygotować ją na świeżym powietrzu. Tym bardziej, że pogoda sprzyja grillowaniu, taka sałatka z soczystych, delikatnie chrupiących warzyw, będzie doskonałym uzupełnieniem mięs lub posiłkiem samym w sobie. Polecam!

Składniki:

  • 2 bakłażany pokrojone
  • 3 papryki (dowolne)
  • 200 g greckiego sera
  • Przyprawy: sól, pieprz, chili, 2 łyżki oleju

Sos:

  • 1 łyżka octu balsamicznego lub sok z cytryny
  • 1łyżeczka miodu
  • szczypta soli, odrobina pieprzu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek drobno posiekanego czosnku.
Wszystkie składniki wymieszać by uzyskać sos.
Przygotowanie:
Warzywa umyć, bakłażany pokroić na grubsze plastry, a papryki na większe kawałki lub ćwiartki. Rozłożyć warzywa na talerzu skropić olejem i oprószyć solą, pieprzem i chili. Nastepnie grillować je po obu stronach, około 2 -3 minuty z każdej strony. Gotowe ułożyć na półmisku, równomiernie polać sosem i obsypać serem pokrojonym w kostkę.
Smacznego!
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *