Sałatka z pomarańczy i cykorii – błyskawiczna , to jej zdecydowana zaleta. Tak naprawdę ma wiele zalet jest; smaczna, zdrowa, ale dodatkowo atrakcyjności dodaje jej fakt, że możemy przygotować ją na dwa sposoby. Pierwszy w towarzystwie jabłek z odrobiną cukru lub bardziej wytrawnie. W drugim wariancie wystarczy zrezygnować z cukru, a jabłka zamienić oliwkami i dodać pokrojoną fetę od razu zyska wyrazisty smak. Obie wersje są pyszne, idealne na pzekąskę w ciągu dnia. Polecam!
Składniki dla 4 osób:
- 2 cykorie
- 2 pomarańcze
- Jabłko
- 100 g dowolnych kiełków np. rzeżuchy
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 opakowanie naturalnego jogurtu
- 4 łyżki soku z cytryny
- Cukier puder, sól
W drugiej wersji bez cukru i jabłka w zamian oliwki i feta
Przygotowanie:
Cykorię opłukać, usunąć głąb i rozdzielić listki. Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić cienko na cząstki, następnie skropić łyżką soku z cytryny. Pomarańcze obrać, pozbyć się białej błony, podzielić na cząstki i na niezbyt małe kawałki. Jogurt doprawić solą cukrem i sokiem z cytryny. Pestki z dyni podprażyć na suchej patelni. Owoce i listki cykorii ułożyć w salaterce i polać sosem jogurtowym. Posypać kiełkami, pestkami dyni i delikatnie wymieszać.
Smacznego!