Sałatka z tuńczykiem jest bardzo smaczna, może posłużyć jako przystawka lub kolacja, a nawet lekki obiad. Można przygotować ją o każdej porze roku i na pewno sprawdzi się jeśli planujemy dzień bez mięsa, a także jeśli liczymy kalorie. To dietetyczny, zdrowy i smaczny posiłek – polecam.
Składniki:
- sałata
- puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach)
- 4 jajka
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
Sos francuski:
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka francuskiej musztardy
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Wszystkie składniki kolejno wymieszać ze sobą do połączenia i uzyskania jednolitej konsystencji.
Sałatę umyć i osuszyć. Liście porwać na strzępy. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i każde pokroić na 4 plastry. Wszystkie pomidory pokroić na połówki, a cebulkę w piórka.
Sałatę wyłożyć na półmisek, poukładać na niej pomidory i cebulę. Tuńczyka odsączyć i również wyłożyć w kawałkach na półmisek, polać sałatkę sosem, poukładać jajka, dodatkowo oprószyć sałatkę odrobiną soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego!