Sałata z sosem śmietanowo-jogurtowym najlepsza i najsmaczniejsza jest letnią porą, kiedy tak chętnie sięgamy po zimne przystawki i dodatki do obiadu. Nie dość, że bardzo smaczna to i bardzo zdrowa, dostarcza szereg niezbędnych witamin i minerałów. Głównie z tych powodów przygotowuję ją bardzo często i to o każdej porze roku. Moi mężczyźni mają “długie zęby na zieleninę”, ale doprawioną sosem zajadają się sałatą z ogromnym apetytem. Niby to wciąż zielenina, ale jednak zupełnie inny smak. Kiedy synowie byli dziećmi nieco ją dosładzałam by chętniej zjadali, obecnie wystarczą sól i pieprz by wszystkim smakowało. Polecam
Składniki:
- 1 główka masłowej sałaty, może być inna
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 ml gęstej śmietany 12 %
- 100 ml jogurtu greckiego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie sałaty:
Sałatę opłukać pod bieżąca wodą i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Porwać na drobne strzępy i przełożyć do salaterki. Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie wymieszać dodać do sałaty i całość delikatnie wymieszać. Sałata najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Wówczas zachowuje swoją delikatną chrupkość, jest po prostu wyśmienita. To świetny dodatek do ziemniaków, mięsa czy jajka sadzonego.
Uwaga! Sałaty nigdy nie kroimy nożem, zawsze rwiemy ja na strzępy!
Smacznego 😉