Brokuły są fantastyczne zarówno jako dodatek do obiadu, czy też jako główny składnik sałatki. Brokuły mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych, a ponadto są niskokaloryczne i smaczne, dlatego tak chętnie są wykorzystywane w dietach odchudzających. Nawet jeśli ktoś za nimi nie przepada to w takiej kompozycji z pewnością się w nich rozsmakuje. Sałatka jest z dodatkiem kurczaka, dlatego może stanowić pełnowartościowy posiłek, obiad, czy kolacje. Delikatny smak kurczaka i brokułów przełamuje dodatek fety, dzięki niej sałatka jest jeszcze smaczniejsza. Koniecznie spróbujcie. Polecam!
Składniki:
- 1 duży lub dwa mniejsze brokuły
- 2-3 w zależności od wielkości kawałki chleba razowego
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 zielona lub czerwona papryka
- 2 pomidory
- 150 g fety
- oliwa z oliwek
- morska sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Brokuły podzielić na różyczki po czym włożyć do gotującej się wody i gotować przez 6 minut. Natychmiast odcedzić z wrzątku i przełożyć do salaterki.
Pozostałe warzywa oczyścić, pokroić w kostkę lub na kawałki i również dodać do salaterki.
Mięso ugotować na parze lub na grillu elektrycznym, ewentualnie upiec w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Następnie pokroić w kostkę, dodać do brokułów.
Ser również pokroić w kosteczkę i dodać do sałatki. Całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Pieczywo zrumienić w tosterze, piekarniku lub elektrycznym grillu, będą z niego pyszne grzanki. Pokroić na kwadraty 2/2 cm i także dodać do sałatki. Gotowe, pycha można jeść lub częstować gości.
Smacznego:)