Prosta i bardzo smaczna, sycąca sałatka Gyros na bazie razowego makaronu penne (można użyć dowolnego) z kurczakiem i warzywami to świetne danie na obiad lub kolację. Idealna również dla osób będących na diecie odchudzającej, celowo użyłam produktów zdrowszych i mniej kalorycznych. Sałatkę przygotowuje się szybko, spokojnie może stanowić poczęstunek dla gości. Sądzę, że wszystkim bardzo posmakuje. Polecam również pyszną sałatkę kebab z kapusta pekińską.
Składniki:
- 300 g makaronu razowego penne lub dowolnego
- 500 g filetu z kurczaka
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 250 g ogórków konserwowych
- 2 łyżki przyprawy kebab – gyros
- 2 łyżki oliwy do smażenia
Dodatkowo sos czosnkowy
Składniki:
- 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1/3 szklanki lekkiego jogurtu greckiego
- sól, pieprz do smaku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki połączyć i wymieszać do uzyskania sosu.
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić zlać zimną wodą, odłożyć do miski.
Kurczaka podzielić na niewielkie kawałeczki, oprószyć przyprawą do gyrosu i obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie. Zdjąć z patelni dodać do makaronu.
Pomidorki pokroić na połówki, a ogórki na plasterki. Jak mięso przestygnie dodać warzywa i sos. Całość wymieszać. Praktycznie sałatka jest już gotowa. Ale najlepiej smakuje jak odstoi 20-30 minut i smaki bardziej się przegryzą.
Smacznego 🙂
Dodatkowo zachęcam do obejrzenia, krótkiego filmiku z przygotowania tej sałatki.