Sałatka kalafiorowa z pomidorkami i twarożkiem, same witaminy i pożywne białko. Super w smaku, świetnie nadaje się podczas odchudzania, a nawet na kolacje z przyjaciółmi. Można zapakować ją w pojemniczek i zabrać do pracy. Ponadto jest bardzo szybka w przygotowaniu i ekonomiczna, bo z podanych składników wychodzi jej całkiem sporo. A latem może spokojnie być podana jako danie główne. Polecam!
Składniki:
- 1 kalafior, taki około 1/2 kg
- 1/2 pęczka koperku (użyłam mrożonego z moich zapasów)
- 3 serki twarogowe wiejskie – łącznie 600 g (w Anglii cottage cheese)
- 1/2 kg pomidorków koktajlowych, (ewentualnie zwykłych pokrojonych drobno, ale będzie nieco rzadsza bo zwykłe pomidory maja więcej soku)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kalafior wkładamy do wrzątku i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie odcedzamy wodę i zostawiamy do przestygnięcia. Zimy dzielimy na różyczki. Koperek drobniutko siekamy. Pomidorki kroimy na połówki.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, oprószamy solą, pieprzem i delikatnie mieszamy. Sałatka gotowa.
Smacznego 🙂