Sałatka obiadowa, to świetna propozycja na cieplejsze dni, kiedy mamy ochotę na coś lżejszego i na zimno. Przygotowanie jej nie zawiera wiele czasu, a dzięki odpowiednio dobranym składnikom rzeczywiście jest lekka ale i sycąca. Na jej skład wchodzą warzywa, kuskus i białko zwierzęce w postaci pysznych kąsków kurczaka, które wymiennie można zastąpić tuńczykiem, łososiem, tofu czy kotlecikami sojowymi wg własnych preferencji. Ja uwielbiam z kurczakiem ale zdarza się, że czasami wymieniam go na inny składnik, a nawet dodatkowo dodaję pokrojoną mozzarellę. Polecam jest nie tylko smaczna, niskokaloryczna ale i pożywna. Na pewno sprawdzi się również podczas spotkania z przyjaciółmi.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 mała sałata lodowa
- 2 dojrzałe, duże pomidory
- 2 cebule
- 3 ogórki kiszone lub konserwowe
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 120 g oliwek w czosnku i ziołach, mogą być również zwykłe z zalewy, ale doprawione są smaczniejsze
- Przyprawy: sól, pieprz, hot chili, suszony czosnek, suszona bazylia
Ponadto 1/2 szklanki suchego kuskusu przygotowanego wg przepisu na opakowaniu i wystudzonego.
Przygotowanie:
Kurczaka, pokroić w kostkę około 2 centymetrową, włożyć do miseczki, dodać olej, oprószyć solą, pieprzem oraz chili. Dokładnie wymieszać i usmażyć. Odstawić patelnię z ognia by mięso wystygło.
Kapustę poszatkować, sałatę poszarpać na kawałki włożyć do salaterki. Dodać pokrojone w księżyce pomidory, ogórki w plasterki i cebule w piórka.
Przygotować dresing z oliwy cytryny, szczypty soli około łyżeczki czosnku, łyżeczki bazylii. Dokładnie wymieszać składniki dodać do warzyw wraz z kurczakiem, kuskusem i dokładnie wymieszać.
Na koniec oprószyć sałatkę oliwkami i podawać na stół.
Smacznego 🙂