Jeśli lubicie tradycyjną sałatkę ziemniaczaną to ta z pewnością posmakuje Wam jeszcze bardziej. Dzięki konserwowym pieczarką jest o wiele bardziej wyrazista w smaku. Wygląda przepięknie, doskonale będzie prezentować się na świątecznym stole, a także będzie idealna do wszelkiego rodzaju mięs i grilla. Polecam!
Składniki:
- 700 g ugotowanych ziemniaków, po wystudzeniu pokrojonych w kostkę
- 1 pęczek szczypiorku z dymką, pokrojonych drobno
- 150 g ogórków konserwowych, pokrojonych w kosteczkę
- 200 g sera fety, pokrojonego w kosteczkę (opcjonalnie)
- 2 słoiki pieczarek konserwowych w całości około 900 g
- 2 łyżki pociętej natki pietruszki lub drobne listki
- 4 kopiaste łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na dnie tortownicy o średnicy około 23-25 cm umieścić pieczarki, kapeluszami do dołu. W wolne miejsca poukładać natkę pietruszki.
W misce umieścić wszystkie warzywa z serem, dodać majonez z jogurtem, oprószyć solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Spróbować najlepiej by mieć pewność, że sałatka jest dobrze doprawiona.
Delikatnie przy użyciu łyżki wkładać sałatkę na pieczarki, docisnąć z góry talerzem.
Przed podaniem odwrócić sałatkę dnem tortownicy do góry. Zdjąć tortownicę i podawać.
Smacznego 🙂