Schab pieczony w całości to idealna propozycja na niedzielny lub odświętny obiad. Mięso jest zamarynowane w przyprawach, po czym obsmażone w miodzie wymieszanym z musztardą, to sprawi, że skórka z wierzchu będzie delikatnie chrupiąca i zamkną się wszystkie pory. Następnie schab jest pieczony w foliowym rękawie dzięki czemu będzie soczysty, mięciutki i aromatyczny. Smakuje niebiańsko na ciepło, ale również na zimno nikt nie pogardzi kanapką z tak pysznym mięsem. Polecam !
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka papryki
- sól
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki musztardy najlepiej francuskiej
- olej do smażenia
- rękaw foliowy do pieczenia
Przygotowanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim dokładnie schab z każdej strony razem z papryką pieprzem i solą. Zawinąć w folię i odstawić na minimum 2-3 godziny lub całą noc do lodówki.
Musztardę wymieszać z miodem i wysmarować nią mięso po obu stronach.
Tak przygotowane obsmażyć krótko do zrumienienia po obu stronach na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Mięso przełożyć do rękawa i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Po wyjęciu z piecyka rozciąć rękaw i odczekać 10 minut przed krojeniem.
Smacznego!