Sernik na zimno z truskawkami

 

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką, to wspaniały deser bez pieczenia, niezbyt słodki, bez grama cukru za to z białą czekoladą. Konsystencja jest zwarta jak w tradycyjnym serniku ale zarazem mocno puszysta i delikatna. Ciasteczkowy spód dodaje nieco słodyczy, zaś truskawki dookoła ciasta i na górze sprawiają, że prezentuje się bardzo elegancko i smakowicie niczym wspaniały tort. Polecam!

Składniki na spód:

  • 120 g ciasteczek maślanych lub herbatników
  • 40 g miękkiego albo rozpuszczonego masła

Ciasteczka zmielić malakserem połączyć z masłem i wyłożyć nimi dno 21cm tortownicy, wyrównać dłonią lub dnem szklanki i odstawić tortownicę do lodówki.



Składniki na sernik:

  • 500 g twarogu z wiaderka lub innego, ale wówczas musi być zmielony
  • 300 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 g truskawek

Ponadto do dekoracji:

  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 300 g truskawek
  • kilka listków świeżej mięty

 





Przygotowanie:

Galaretkę rozpuścić w 450 g wrzącej ale nie gotującej się wodzie i pozostawić do ostygnięcia.
Z truskawek usunąć szypułki, opłukać i pokroić na połówki.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę umieścić w szklance i zalać 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić na 10 minut by napęczniała. Następnie podgrzać i rozmieszać do rozpuszczenia.

Twaróg włożyć do misy miksera, dodać śmietankę i razem chwilkę miksować, aż powstanie gęsta masa. Dodać czekoladę i ponownie wszystko wymieszać.

Do szklanki z żelatyną (żelatyna musi być płynna, jeśli zaczęła tężeć należy ja odrobinkę podgrzać i rozmieszać) dodać 2-3 łyżki masy serowej i wymieszać. Wlać całość do miski z masą i rozmieszać wszystko mikserem.

Truskawki poukładać jedna przy drugiej na całej obręczy tortownicy. Wlać masę serową, wyrównać i odstawić na 20 minut do lodówki.
Pozostałe truskawki ułożyć na wierzchu sernika na całej powierzchni i odstawić do lodówki.
Gdy galaretka zacznie tężeć zalać truskawki i odstawić sernik na noc do lodówki do całkowitego stężenia.

Następnego dnia ubić na sztywno śmietankę. Za pomocą szprycy lub woreczka na galaretce namalować okrąg gruby około 4 cm od brzegu.
Oczyścić truskawki, kilka zostawić w całości z szypułkami, a pozostałe pokroić na polówki.
Porozkładać truskawki na środku galaretki tworząc zgrabny kopiec i miejscami powtykać liście mięty. Tort gotowy.


Smacznego!

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *