Sernik na zimno z truskawkami i galaretką, to wspaniały deser bez pieczenia, niezbyt słodki, bez grama cukru za to z białą czekoladą. Konsystencja jest zwarta jak w tradycyjnym serniku ale zarazem mocno puszysta i delikatna. Ciasteczkowy spód dodaje nieco słodyczy, zaś truskawki dookoła ciasta i na górze sprawiają, że prezentuje się bardzo elegancko i smakowicie niczym wspaniały tort. Polecam!
Składniki na spód:
- 120 g ciasteczek maślanych lub herbatników
- 40 g miękkiego albo rozpuszczonego masła
Ciasteczka zmielić malakserem połączyć z masłem i wyłożyć nimi dno 21cm tortownicy, wyrównać dłonią lub dnem szklanki i odstawić tortownicę do lodówki.
Składniki na sernik:
- 500 g twarogu z wiaderka lub innego, ale wówczas musi być zmielony
- 300 g białej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 galaretka truskawkowa
- 500 g truskawek
Ponadto do dekoracji:
- 100 ml śmietanki kremówki
- 300 g truskawek
- kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w 450 g wrzącej ale nie gotującej się wodzie i pozostawić do ostygnięcia.
Z truskawek usunąć szypułki, opłukać i pokroić na połówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę umieścić w szklance i zalać 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić na 10 minut by napęczniała. Następnie podgrzać i rozmieszać do rozpuszczenia.
Twaróg włożyć do misy miksera, dodać śmietankę i razem chwilkę miksować, aż powstanie gęsta masa. Dodać czekoladę i ponownie wszystko wymieszać.
Do szklanki z żelatyną (żelatyna musi być płynna, jeśli zaczęła tężeć należy ja odrobinkę podgrzać i rozmieszać) dodać 2-3 łyżki masy serowej i wymieszać. Wlać całość do miski z masą i rozmieszać wszystko mikserem.
Truskawki poukładać jedna przy drugiej na całej obręczy tortownicy. Wlać masę serową, wyrównać i odstawić na 20 minut do lodówki.
Pozostałe truskawki ułożyć na wierzchu sernika na całej powierzchni i odstawić do lodówki.
Gdy galaretka zacznie tężeć zalać truskawki i odstawić sernik na noc do lodówki do całkowitego stężenia.
Następnego dnia ubić na sztywno śmietankę. Za pomocą szprycy lub woreczka na galaretce namalować okrąg gruby około 4 cm od brzegu.
Oczyścić truskawki, kilka zostawić w całości z szypułkami, a pozostałe pokroić na polówki.
Porozkładać truskawki na środku galaretki tworząc zgrabny kopiec i miejscami powtykać liście mięty. Tort gotowy.
Smacznego!