Sernik z rosą

Sernik z rosą robiłam na święta korzystając z przepisu Lucy, mojej wiernej czytelniczki, której oczywiście jestem bardzo wdzięczna. A, że sernik był wspaniały to tym bardziej mam za co dziękować. Na kruchym spodzie bardzo delikatne, rozpływające się w ustach ciasto pieczonego sernika z muślinowym wierzchem w postaci śnieżnobiałej, aksamitnej bezy. Łatwy w przygotowaniu, tym bardziej, że użyłam twarogu z wiaderka i wszystko wyszło idealnie, a smakowało obłędnie. Polecam!




Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • forma do pieczenia 23/37 i odrobina tłuszczu do jej wysmarowania
Wszystkie składniki na ciasto zagniatam, formuje kulę, owijam folią i wstawiam na 25 minut do zamrażalnika w celu schłodzenia. Formę smaruje tłuszczem, a następnie dno formy wylepiam ciastem. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika by je podpiec przez 15 minut. Wyciągam i odstawiam do wystygnięcia.

 



Składniki na masę serową

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy (użyłam z cukrem)
  • 1 szklanka mleka
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki poza twarogiem umieszczam w misie miksera i miksuje na gładką i jednolitą masę. Na samym końcu dodaję twaróg i miksuje na najniższych obrotach tylko chwilę by składniki się połączyły, a masa nie napowietrzyła, bo wówczas sernik rośnie i opada.
Delikatnie wlewam masę na podpieczony spód i wstawiam do nagrzanego do 175 stopni C. piekarnika. Piekę godzinę. (Pamiętajmy, że sernik dochodzi jeszcze po upieczeni, dlatego wyciągamy jak jest delikatnie złoty ale nie przypieczony.)



Beza

  • 7 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

Z białek i soli ubijam pianę kiedy będzie już mocno spieniona strużką wsypuję cukier cały czas miksując, aż piana będzie sztywna i lśniąca.

Gdy sernik się upiecze delikatnie wysuwamy go z piekarnika i na wierzchu rozsmarowujemy całą pianę, odrobinę równając wierzch. Szybko chowamy ciasto z powrotem w piekarniku i pieczemy kolejne 15 minut by beza się lekko zarumieniła.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i natychmiast otwieramy drzwiczki, ale zostawiamy ciasto w środku piecyka jeszcze na 30 minut. Po tym czasie, wyciągamy sernik na stół, piękna złota rosa zacznie się pojawiać kiedy ciasto będzie stygło, a potrzebuje na to kilku godzin. Najlepiej zostawić je w spokoju na całą noc.

Smacznego!


Rada:
1. Do bezy jest potrzebnych sporo białek na tak dużą blachę by była ładna i wysoka. Ale można użyć tortownicy o średnicy 26 cm i wówczas przepis pozostaje bez zmian, a białek wystarczy tylko 4-5.


2. Po wylaniu bezy i wyrównaniu powierzchni warto zrobić wzór widelcem. Miałam wrażenie, że tam gdzie zrobiłam wzorek, rosa była większa.


3. Wykorzystać żółta można do przygotowania pysznych napoleonek bez pieczenia, pięknych róż karnawałowych albo smacznych bułeczek cynamonowych z orzechami.

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *