Serowe oponki i mini pączki

Serowe oponki i mini pączki, tak jeden przepis, a dwa kształty :). O serowych ciasteczkach można na pewno powiedzieć, że wykonuje je się błyskawicznie. Mi przygotowanie ich wraz z upieczeniem zajęło raptem 20 minut. Poza tym smażone są na oleju więc jak najbardziej nadają się na tłusty czwartek lub inną okazję kiedy spodziewamy się gromadki gości. Nie są zbyt słodkie ale na tyle, że nie trzeba ich dodatkowo lukrować, można tylko oprószyć cukrem, a i nawet to nie jest konieczne. Oczywiście wielbiciele bardzo słodkich wypieków mogą ozdobić je nawet czekoladą wedle uznania. Polecam!

Składniki:

  • 1 opakowanie serka mascarpone 250 g
  • 2 jajka
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 5 łyżek cukru lub cukier puder (dowolnie)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka octu

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
  • mąka do prószenia stolnicy



Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto rozmieszałam w misce drewniana łyżką.  A potem ręcznie zagniotłam na gładkie ciasto.
Wstawiłam olej w bardzo szerokim rondlu by zaczął się grzać.
Ciasto wyłożyłam na wysypaną mąką stolnicę. Rozwałkowałam na grubość około 0,5-1 cm.
Szklanką wycinałam krążki, a potem kieliszkiem do wódki środki.
Z pozostałego ciasta wycięłam tylko małe krążki kieliszkiem do wódki. Ciasto mocno rośnie.
Wyszło mi 12 dużych oponek i 20 kuleczek.
Oponki smażyłam z obu stron na rozgrzanym oleju, na rumiany kolor. Usmażone wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by pozbyły się nadmiaru tłuszczu.
Wyjątkowo pyszne są od razu po usmażeniu lekkie, puszyste, cudne, jak lekko przestygły oprószyłam je cukrem i gotowe.


Smacznego!

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *