Skrzydełka buffalo wings to przysmak rodem z ameryki, dla mnie jedne z najlepszych smaków jakie mogą być. Przede wszystkim są bardzo soczyste, odrobinę chrupiące, a jednocześnie rozpływają się w ustach, no i oczywiście są pikantne, ba bardzo pikantne, ale nie tak że będziemy po nich zionąć ogniem. Na szczęście przepis na buffalo wings jest tak opracowany, że poziom pikantności można indywidualnie dopasować, wystarczy wg własnych potrzeb doprawić sos zmniejszając do smaku ilość pikantnych przypraw. Podałam je z pieczonymi, słodkimi ziemniaczkami i fasolką szparagową dzięki temu wspaniale zrównoważyły się smaki. Ponadto rożne smaki zimnych dipów sprawiły, że ten obiad był prawdziwą ucztą dla podniebienia. Ale równie dobrze tak przygotowane skrzydełka mogą być świetną przekąską np. podczas kolacji ze znajomymi czy w czasie oglądania meczu. Polecam również chrupiące panierowane skrzydełka!
Przepis na pieczone skrzydełka buffalo
Składniki:
- 20 skrzydełek
- 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka masła
- 1/4 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka tabasco lub tylko kilka kropli jeśli ma być mniej pikantne
- 3 łyżki wody
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
Skrzydełka oczyścić i pociąć w miejscach stawów na 3 części. Najmniejsza część tzn. lotki są niepotrzebne, można je odłożyć np. do rosołu lub nagotowania innej zupy.
Blachę delikatnie wysmarować olejem lub delikatnie spryskać tłuszczem i rozłożyć na niej skrzydełka. Wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika
W tym czasie przygotować sos.
W garnku rozpuścić masło, dodać cukier i wodę. Gdy cukier się rozpuści dodać pozostałe składniki poza tabasco. Sos dokładnie wymieszać i spróbować czy jest odpowiednio pikantny do preferencji. Następnie jeśli ma być bardziej pikantny dodać tabasco w zależności od potrzeb od jednej kropli maksymalnie do jednej łyżeczki. Gotować sos na niewielkiej mocy palnika przez 2 minuty, po czym odstawić z kuchenki i przelać do dużej miski.
Po 20 minutach, skrzydełka przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 20 minut. Następnie zsunąć wszystkie z blaszki do miski z sosem i dokładnie je w nim obtoczyć, po czym ponownie przełożyć je na blachę i znów umieścić na 10 minut w piekarniku i gotowe.
Smacznego 🙂