Śledź w oleju

 

Nasza tradycyjna, polska kuchnia niezbyt skomplikowana, a
jakże smaczna. Śledzie w zależności od regionu przyrządzane są, na różne
sposoby, a nawet podawane z różnymi dodatkami. Moja propozycja rybna to śledź z
cebulką z dodatkiem ogórka w zalewie z olej
u. Takie danie najczęściej serwowane
jest w święta i na imprezach, ale również nadaje się jak najbardziej na
zwyczajny obiad w towarzystwie ziemniaczków. Polecam

Śledzie są bardzo smaczne i warto je jeść choćby ze względu
na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 , witaminę D, selen, a także minerały.
 
 
Składniki:
  • 50-70 dag kilograma matiasów
  • 2 średnie cebule
  • Świeżo mielony pieprz
  • Olej roślinny około 1 szklanki
  • 2 -3 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 12 oliwek do dekoracji
  • 1,5 łyżki octu lub sok z połowy cytryny

 

Przygotowanie:
Śledzie przed użyciem powinny być wymoczone w zimnej wodzie
by usunąć sól. Tak więc śledzie zalewamy zimną wodą w jakieś większej misce i
odstawiamy na godzinę. Po tym czasie warto spróbować skrawek czy już nie są
zbyt słone, jeśli są gotowe odsączamy na sitku i odkładamy na papierowy ręcznik
do osuszenia. Jeśli jeszcze są słone, zmieniamy wodę i moczymy jeszcze jakiś
czas.
Gotowe śledzie kroimy na kawałki  układamy jedną warstwę w naczyniu i oprószamy
pieprzem. Obsypujemy warstwą drobno pokrojonej cebuli  i skraplamy octem lub sokiem z cytryny.  Układamy kolejną warstwę pokrojonych śledzi ,
oprószamy pieprzem i skraplamy octem lub sokiem. Na środku układamy drobno
pokrojonego w kostkę ogórka, dookoła obsypujemy cebulą i zalewamy olejem. Do
ozdoby układamy oliwki i odstawiamy do lodówki by się przegryzły, śledzie
gotowe. Tak przygotowane śledzie są pyszne i pięknie się prezentują, ale można nie
przygotowywać ich warstwowo tylko wymieszać wszystkie składniki ze sobą.

 

Smacznego!
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *