Śledź w śmietanie to potrawa, która zawsze gościła w moim domu rodzinnym podczas Wigilii, ale to nie oznacza, że jest przypisana tylko do tej uroczystej kolacji. Śledzie w śmietanie są wyśmienite i doskonale nadają się na obiad z ziemniaczkami albo na kolacje. Przygotowanie ich na pewno nikomu nie sprawi problemu za to zachwycą swoim smakiem połączonym z ogórkiem, jabłkiem i cebulką. Polecam!
Składniki:
- 6 płatów śledzi
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 duże kiszone ogórki lub 4 mniejsze
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki greckiego jogurtu
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- koperek niekoniecznie
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Śledzie wkładamy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na godzinę. Po godzinie zmieniamy wodę na świeżą i moczymy kolejną godzinę.
W międzyczasie można przygotować pozostałe składniki:
Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kosteczkę. Tak samo drobno kroimy cebule i ogórki (ogórków nie obieramy ze skórki).
Śmietanę mieszamy z jogurtem.
Wymoczone śledzie kroimy w 1,5 cm paseczki, oprószamy pieprzem, dodajemy pokrojone składniki i zalewamy śmietaną z jogurtem. Całość dokładnie mieszamy. Możemy do smaku dodać troszkę koperku, ale nie jest to konieczne.
Śledziki możemy podać w salaterce lub każdemu nałożyć porcje na talerzyki wg własnego uznania.
Samczego!