Śledziowa sałatka obiadowa, przygotowana wg przepisu Piotra. Bardzo dziękuję za podesłany przepis. 🙂 Odrobinę ją zmodyfikowałam dodając jeden składnik w postaci ziemniaków. Dzięki, którym stała się pożywa, idealna na obiad lub kolację z przyjaciółmi. W smaku przypomina nieco śledzie w śmietanie, a to dlatego, że również są w niej jabłka i cebulka. Choć śmietany nie ma.
Piotr zapewnia, że cały czar tej sałatki polega na odpowiednim wymoczeniu śledzi w mleku z wodą. Najlepiej noc przed przygotowaniem. I ma racje. Odpowiednio przygotowane śledzie w sałatce są bardzo delikatne, mięsiste, po prostu pyszne. W połączeniu z ziemniakami, cebulką, jabłkiem i sosem smakują obłędnie. Polecam zarówno w dzień poprzedni jak i święta.
Śledziowa sałatka obiadowa
Składniki:
- 600 g śledzi (matiasów)
- 6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 2 cebule
- 5 kwaskowych jabłek
- 250 g majonezu
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sosu peri peri (zamiennie 8 kropli tabasco)
- 1/3 łyżeczki białego pieprzu
- 1/3 łyżeczki chili
Ponadto do wymoczenia śledzi
- 3 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Śledzie odsączyć z zalewy i zamoczyć w mieszance mleka z wodą. Odstawić na na minimum 8 godzin. Następnie odsączyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić na kawałeczki.
Ziemniaki obrać pokroić w większą kostkę. Cebule obrać. Jedną pokroić w kostkę, a drugą w plasterki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przyprawy wraz z majonezem i jogurtem wymieszać razem na gładki sos.
W salaterce układać warstwami kolejno; połowę ziemniaków, połowę śledzi, połowę jabłek i pokryć cebulką pokrojoną w kosteczkę. Zalać połową sosu.
Powtarzamy czynność układając w tej samej kolejności resztę ziemniaków, śledzi, jabłek i cebulę pokrojoną w plasterki. Polewamy sosem.
Sałatkę można ozdobić wg uznania. Ja ułożyłam 3 ogórki konserwowe.
Ponownie schłodzić w lodówce na minimum godzinę, żeby się smaki przegryzły.
Smacznego 🙂