Danie rodem z kuchni chińskiej, uwielbiam je za prostotę, szybkość przygotowania i oczywiście wspaniały smak. Tradycyjnie makaron do tego dania gotuje się osobno i dopiero po ugotowaniu dodaje do pozostałych składników, całość smażąc. Jednak ja ułatwiam sprawę do maksimum i przygotowuje wszystko korzystając tylko z jednego naczynia do przygotowania, czyli woka. Mało zmywania, mało wkładu pracy i maksimum dobrego jedzenia. Makaron jest po prostu pyszny, oblepiony sosem, przesiąknięty smakiem przypraw, warzyw i mięsa. Co tu dużo pisać, musicie koniecznie przekonać się sami jakie to smaczne i proste. Polecam
Składniki:
- 300 g chińskiego makaronu jajecznego (użyłam Medium Egg Noodles)
- 500 g filetu z kurczaka
- 3 cienkie plastry bekonu (opcjonalnie)
- 1 paczka 900 g, 4 składnikowej mrożonki warzywnej lub tyle samo świeżych, miks marchewki, groszku, fasoli i kalafiora
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 centymetry startego imbiru, ewentualnie 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- sól morska, świeżo zmielony pieprz do smaku i szczypta chili do smaku
Przygotowanie:
Mięso kurczaka pokroić w kostkę ok. 2 cm. Jeśli używacie świeżych warzyw należy je oczyścić i pokroić w kostkę lub słupki.
Czosnek obrać, drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w piórka lub jeśli wolicie drobniej.
Do miseczki wlać wszystkie płynne składniki, dodać cukier, 1,5 szklanki wody, wymieszać i odstawić.
W woku lub większej patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzać olej, włożyć czosnek oraz cebulę i smażyć mieszając przez 2 minuty. Dodać bekon pokrojony w kosteczkę. Dodać kurczaka, oprószyć solą, pieprzem chili i smażyć na maksymalnej mocy palnika aż mięso całkowicie straci swój surowy kolor.
Dodać mieszankę warzywną, imbir i smażyć razem kolejne 5 minut. Po tym czasie całość zalać płynem z przyprawami i dusić całość pod przykrywką prawie do miękkości warzyw, około 10-15 minut.
W 1/2 szklanki zimnej wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną, dodać do woka i całość dokładnie wymieszać. Dodać makaron i przykryć pokrywką. Po chwili jak makron zmięknie potrzeba na to około 1-2 minut dokładnie wymieszać go w powstałym sosie i gotować do miękkości. Zwykle nie trwa to dłużej niż około 5 minut. Tak przygotowanie danie jest gotowe do podania. Można ewentualnie je jeszcze doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂