Sos musztardowy na ciepło, idealny dodatek do obiadu.
Dziś prezentuje sos musztardowy, który jest wspaniałym dodatkiem do obiadu. Jest to najprostsza wersja gotowanego sosu musztardowego, ale i tak jest wspaniały. Wychodzę z założenia, że jak można to należy sobie maksymalnie ułatwiać prace.

- Przygotowany sos zwykle używam do jajek lub grzanej albo smażonej kiełbasy. W moim rodzinnym domu, mama przestrzegała piątkowego postu i w te dni zdarzało nam się jadać jajka w musztardowym sosie z ziemniakami. To banalnie prosta, ale naprawdę
smaczna potrawa wystarczy ugotowane ziemniaki podukać z dodatkiem masła, śmietany lub odrobiny jogurty. Najlepsze są takie jakie najbardziej lubicie.
Ugotować po 2 jajka na twardo na osobę, przekroić na połówki, ułożyć na talerzu obok ziemniaków i polać spora ilością sosu. Można również podgrzewać jajka w sosie ale wówczas ich nie kroimy bo żółtka mogą się rozpaść –sprawdziłam 😉 Nieładnie to wygląda. - Podobnie przygotowuje się kiełbasę. Można wcześniej ją pokroić na plastry, obsmażyć i dodać bezpośrednio do sosu, a potem podawać z ziemniakami lub mniejsze laski kiełbasy zagrzać w przygotowanym sosie. Wówczas sos dodatkowo nabierze posmaku kiełbasy zaś kiełbasa musztardowego aromatu. Jest to wyjątkowo pyszna kompozycja. Polecam!
- około pół słoiczka musztardy najlepiej sarepskiej, albo chrzanowej (musztarda z
ziarnami nie nadaje się do tego sosu) - 2 spore łyżki mąki
- 1 łyżka margaryny lub masła
do smażenia - Śmietana do zabielenia 2-3 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
- Około ½ l wody
najbardziej odpowiada. Sos powinien być bardzo gęsty, ale również lejący. Dodajemy musztardę, mieszamy i doprawiamy do
smaku solą i pieprzem. Na końcu dodajemy śmietanę.