Prosty i pyszny sos w wersji tradycyjnej na bazie majonezu i ketchupu, w wersji light majonez zastąpiony jest jogurtem. Sos idealnie nadaje się do sałatek, hamburgerów, jajek i wielu innych potraw. Polecam również wpis poświęcony charakterystyce różnych sosów, zarówno zimnych jak i gorących.
Składniki na sos light:
- około 1/3 szklanki jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego
- 1 spora łyżka ketchupu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sol, pieprz odrobina chili i słodkiej papryki
Składniki na sos tradycyjny:
- Około 1/3 szklanki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka octu lub 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz odrobina chili i słodkiej papryki
Przyrządzając sos, obojętnie który, umieszczamy wszystkie składniki w miseczce i cały czas mieszamy, aż składniki dokładnie się ze sobą połączą, tworząc jednolitą, pomarańczową konsystencję. Tak przygotowany sos, jest od razu gotowy do użycia.
Smacznego 🙂