Makaron po włosku to gwarancja dobrego smaku. Klasyczna carbonara to oczywiście spaghetti i jajeczny sos. Jednakże wystarczy dodać jeden lub dwa składniki by ta tradycyjna potrawa miała już nieco inny smak. Moje spaghetti alla carbonara jak dotąd były zainspirowane różnymi przepisami. Nie zmieniałam nic bo wszystkim w domu bardzo smakowała kompozycja makaronu z jajecznym sosem, boczkiem i nutą czosnku. Tym razem zanim zaczęłam gotować postanowiłam sprawdzić jak to samo danie przygotowuje Nigella Lewson. Okazało się, że jej carbonara odrobinę różni się od mojego zamiast czosnku używa wina, reszta pozostaje bez zmian. W opisie swojej potrawy wspomniała o filmie „Zgaga” z Meryl Streep i Jackiem Nicholsonem w roli głównej. Podobno w tym filmie ujrzała tą wersje potrawy, a
że ja nigdy nie kryłam iż jestem miłośniczką kina, dziś wypróbowałam przepis Nigellii. Ponieważ nie każdy lubi używać alkohol w kuchni podaje jak przyrządzić carbonarę na dwa sposoby, zapewniam, że oba smaki są wyśmienite. Polecam również zakładkę Makarony by znaleźć inne ciekawe propozycje.
Składniki:
- 500 g spaghetti
- 270 g boczku
- 2 łyżki oliwy
- 4 ząbku czosnku lub w wersji Nigelli 60 ml wytrawnego białego wina albo wermutu
- 4 duże jaja
- 50 g parmezanu świeżo startego lub żółtego sera
- 60 ml słodkiej śmietanki
- Gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie: