Spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

spaghetti w sosie pomidorowym

Makarony przygotowane na wszelakie sposoby, są jednym z ważniejszych dań w mojej kuchni. Głównie przez wzgląd na męża, który je wprost uwielbia. Szczególnie te do z dodatkiem mięsa, to jego ulubione. Do makaronów pasują niemalże wszystkie warzywa, więc moje kompozycje zwykle różnią się zawartością lodówki w danym momencie. Tym razem spaghetti z mieloną wołowiną, odrobiną warzyw i sosem pomidorowym. Intensywny smak sosu sprawia że danie jest wyśmienite, mimo że to takie proste. Koniecznie przekonajcie się sami.

spaghetti w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1 duża cebula, posiekana na pół piórka
  • 4 ząbki czosnku, rozgniecione lub posiekane
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 15 pomidorów koktajlowych pokrojonych na połówki
  • 2 czerwone papryczki pokrojone na paseczki (najlepiej chili, ale mogą być słodkie, wówczas trochę mocniej trzeba doprawić)
  • 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 15 oliwek nadziewanych papryczkami pokrojonych na połówki
  • 500 g spaghetti
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ¼ łyżeczki płatków chili oraz sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i zeszklić, dodać mięso. Smażyć około 10 minut, aż mięso całkowicie straci swój surowy kolor. Kiedy zbrązowieje, dodać czosnek i przesmażyć jeszcze 2-3 minuty.

Dodać pomidory z puszki, koncentrat, oregano, płatki chili, 1 łyżeczkę soli, 1 szklankę zimnej wody i gotować doprowadzając do wrzenia, bez przykrycia. Następnie dodać paprykę i pokrojone pomidorki i dusić pod przykryciem około 25 minut. Po tym czasie doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać oliwki i gotować na niewielkim ogniu około 5 minut. Jeśli sos zacznie robić się zbyt gęsty, dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu.

W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Makaron podzielić na porcje, polać sosem i gotowe. Można podać potrawę oprószoną parmezanem.

Smacznego!

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *