Spaghetti z parówkami i sosem pomidorowym

Trzy słowa „prosto i smacznie” to wszystko co można powiedzieć o tej potrawie. Parówki chyba każdy lubi, a szczególnie nasze pociechy, dla nich to może być atrakcja parówki nadziane na makaron. Choć wydaje mi się, że dla wielu z nas również. Każdy ma takie dni kiedy nie chce mu się spędzać nie wiadomo ile czasu w kuchni, a mimo to chciało by się zjeść coś pożywnego. To danie idealnie nadaje się na takie okazje, a smaczny sos pomidorowy jeszcze bardziej je uatrakcyjni.

Składniki: 

 

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 300 g dowolnych parówek

Klasyczny sos pomidorowy: 

  • 1-2 łyżki oliwy
  • ½ cebuli pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • Bazylia, sól i pieprz

Uwaga: jeżeli sos wydaje się zbyt jasny można dodatkowo dodać 1 łyżeczkę koncentratu, osoby lubiące pikantny sos podczas duszenia pomidorów dodają ¼ łyżeczki ziarenek chili.

Przygotowanie: 
Parówki pociąć na kawałki i ponadziewać na nitki makaronu. Najszybciej jeśli od razu weźmie się 4-5 nitek i przekłuwa nimi parówkę. Parówkę przesunąć na środek lub można umieścić dwie parówki wg własnego upodobania. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oliwy jak jest napisane na opakowaniu makaronu.
Podczas gotowania przygotować sos.
W maleńkim rondelku rozgrzać oliwę i usmażyć czosnek z cebulą ale nie przypalić raczej zeszklić tylko. Dodać pomidory i dusić około 10 minut na niewielkim ogniu. Doprawić do smaku i zmiksować. Gotowe.
Sos jest pyszny i gęsty. Nalać kilka łyżek na talerz, na nim ułożyć makaron, podczas posiłku każdy sam sobie wymiesza na talerzu.
Smacznego

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *