Włosi makaron podają na wiele sposobów, ale jednej zasady trzymają się kurczowo. Bez względu na to z jakim sosem podane jest spaghetti trzeba pamiętać by zawsze było jędrne, nie rozgotowane po prostu al dente. Spaghetti Napoli jest wyśmienite, świetnie nadaje się w porze obiadu i kolacji. Pomidorowy sos napoli od zwykłego pomidorowego sosu różni się przede wszystkim tym, że wyczuwalne są kawałki pomidorów, jest dobrze doprawiony i bardzo ziołowy.

- 1 paczka spaghetti 500 g, w wersji fit polecam makaron razowy
- 2 puszki pokrojonych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- Kilka listków świeżej bazylii lub suszonej
- 1 łyżeczka tymianku
- Natka pietruszki
- Starty parmezan lub żółty ser do posypania, w wersji fit ser o obniżonej zawartości tłuszczu
- Oliwa
- Przyprawy; sól, pieprz, szczypta cukru (około 1 łyżeczki), szczypta chili lub ¼ łyżeczki płatków chili
- opcjonalnie 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego, gdyby pomidory z puszki okazały się zbyt wodniste bez ładnego koloru
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, a w międzyczasie przygotować pomidorowy sos napoli.
Pomidorowy sos Napoli
minutkę. Całość zalać pomidorami i gotować na średniej mocy palnika przez około 5 minut. Sos oprószyć delikatnie solą, pieprzem, dodać drobniutko posiekaną bazylię, tymianek, 1 łyżeczkę cukru, płatki chili i gotować kolejne 5-7 minut pod przykryciem.
za mało.