Spaghetti w moim domu pojawia się bardzo często, a to przez wzgląd na mojego męża, który je po prostu uwielbia. Niestety bardzo rzadko zdarza nam się zjadać makaron z samym sosem pomidorowym, ponieważ mój łasuch nie przepada za potrawami bez mięsa. Dlatego za każdym razem urozmaicam je wymieniając niektóre składniki. Polecam również sos z mięsem mielonym.
Dziś w dość prostej formie ale niemniej smacznie.
Składniki dla 3 osób:
- Około 400 gr makaronu
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 10-12 oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 -3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
- 3 łyżki utartego parmezanu
- Przyprawy: bazylia, tymianek, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Do garnka lub na dużą patelnie wlewamy oliwę, kiedy się rozgrzeje wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę i drobniutko siekany czosnek.
- Smażymy dosłownie chwilkę i dodajemy puszkę fasoli i kukurydzy wcześniej przepłukaną na sitku pod bieżącą wodą.
- Następnie dodajemy pomidory z puszki z całą zawartością i koncentrat pomidorowy. Całość dusimy około 15 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
- W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
- Mniej więcej po 10-12 minutach gotowania sosu pomidory są już na tyle rozgotowane, że możemy wszystko doprawić używając świeżych ziół i wymienionych przypraw.
- Gotujemy jeszcze chwilę, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencje, pomidory całkowicie się rozgotują, jeżeli wydaje nam się trochę za gęsty możemy dolać odrobiny wody z gotującego się makaronu.
- Do zagotowanego sosu dodajemy połowę utartego sera oraz oliwki pocięte na plasterki i całość mieszamy.
- Ugotowany makaron przekładamy do garnka z sosem i dobrze mieszamy by sos dokładnie oblepił każdą nitkę makaronu.
Teraz pozostaje już tylko nałożyć makaron na talerz, posypać odrobiną sera i zjeść.
Smacznego 😉